Φθορές που χρειάζεται να αποκατασταθούν άμεσα φαίνεται πως άφησε πίσω της η πρόσφατη επίσκεψη του Εγκέλαδου στην Ιερά Μονή της Αναφωνήτριας και με αφορμή την εξέλιξη αυτή αναδεικνύεται το σοβαρότατο ζήτημα που αφορά την φροντίδα και προστασία των πολιτιστικών και εκκλησιαστικών μας μνημείων.
Κλιμάκιο της 20ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από αναφορές για το θέμα από τον ιερέα της μονής πατέρα Νικόλαο Σεμιτέκολο, επισκέφτηκε χθες το πρωί το μνημείο για να κάνει μια εκτίμηση της ζημιάς και να ενημερώσει σχετικά την υπηρεσία.
Το κλιμάκιο που αποτελούταν από μια αρχαιολόγο και έναν μηχανικό της υπηρεσίας πραγματοποίησαν αυτοψία στον πύργο της Μονής που λειτουργεί ως καμπαναριό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω και στις δύο πλευρές του πύργου υπάρχουν τροχοειδείς ρωγμές ενώ έχουν αποκολληθεί και κάποιες πέτρες.
Οι ζημιές αυτές δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρές και φαίνεται να οφείλονται στη φθορά του χρόνου σε συνδυασμό με τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις που ήταν ιδιαίτερα έντονες στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Το κλιμάκιο θα προχωρήσει στην σύνταξη αναφοράς προκειμένου να ενημερωθεί η 20η Εφορεία και το θέμα που τίθεται από εδώ και πέρα αφορά την άμεση αποκατάσταση του Μνημείου.
Εδώ και κάποια χρόνια, να σημειωθεί πως είχε ξεκινήσει παρέμβαση για την συντήρηση και αναπαλαίωση του ναού, με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου αλλά έμεινε ημιτελής.
Η Μονή της Αναφωνήτριας με τον χαρακτηριστικό της πύργο βρίσκεται στην περιοχή του Πλεμοναρίου, στα ΒΔ της Ζακύνθου και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, ιδρύθηκε πιθανότατα τον 15ο αιώνα από τον Λεονάρδο Γ’ Τόκκο Κόμητα Παλατίνο Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και από τη σύζυγό του Λάππα. Η μονή πέρα από την ιστορική και πολιτιστική της αξία, έχει και έντονη θρησκευτική σημασία για τους Χριστιανούς αφού συνδέεται με τον πολιούχο Άγιο Διονύσιο, που όντας εκεί ως ασκητής συγχώρεσε τον φονιά του αδερφού του.
Το μνημείο επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες και θα ήταν τραγική ειρωνεία στον αντίποδα των προσπαθειών που γίνονται για αύξηση του προσκυνηματικού τουρισμού τα θρησκευτικά μνημεία που άντεξαν για αιώνες σήμερα να εγκαταλείπονται στην τύχη τους….