Αναφορά στα νέα δεδομένα που αφορούν την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετά και τη δημοσίευση του τελευταίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας, έγινε από τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Κατσίβελα σε δηλώσεις που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του –Ε-.
Ο Διοικητής σχολίασε πως πλέον η αρμοδιότητα των πρωτοβάθμιων δομών ανήκει στην αρμοδιότητα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και όχι στα Νοσοκομεία, που συνήθιζαν να «απομυζούν» τις δομές αυτές από πόρους και προσωπικό.
Τονίζοντας ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο του νησιού μας, αλλά στην εικόνα που γενικότερα παρουσιαζόταν ανά την Ελλάδα, επεσήμανε πως πολλές φορές κακές νοοτροπίες του παρελθόντος δεν επέτρεπαν την σωστή λειτουργία των πρωτοβάθμιων δομών.
«Μέχρι τώρα, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία ανήκαν στα Νοσοκομεία, γεγονός που τους έδινε τη δυνατότητα να κάνουν αφαίμαξη προσωπικού και πόρων από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία για να τα μεταφέρουν στο Νοσοκομείο. Εδώ και δεκαετίες υπάρχει η συζήτηση για την ανάγκη οργάνωσης μιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανάλογης με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Έστω και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τολμάμε να κάνουμε μια αλλαγή» τόνισε ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ειδικά για τα πολυιατρεία του ΕΟΠΠΥ, που με την νέα δομή που θα αποκτήσουν, επίσης θα ανήκουν στην Υγειονομική Περιφέρεια, σημείωσε πως προσέφεραν υπηρεσίες «λίγο από όλα» στους ασφαλισμένους και πως πλέον η Υγειονομική Περιφέρεια αναλαμβάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό, την προμήθεια και τη διαχείριση του προσωπικού προς όφελος των κέντρων υγείας.
«Τα Νοσοκομεία έπνιγαν τα κέντρα υγείας στις ανάγκες των Νοσοκομείων, τώρα όμως η πρωτοβάθμια υγεία θα λειτουργεί υπό την σκέπη της Υγειονομικής Περιφέρειας» δήλωσε ακόμη και κληθείς να απαντήσει για το κατά πόσο οι πόροι και το προσωπικό των πρωτοβάθμιων μονάδων κάλυπταν πραγματικές ανάγκες των Νοσοκομείων που δεν είχαν ούτε πόρους αλλά ούτε και προσωπικό, σημείωσε :
«Όταν όλες οι διοικητικές και πειθαρχικές διαδικασίες που αφορούσαν την λειτουργία των κέντρων υγείας ανήκαν στο Νοσοκομείο, για παράδειγμα όταν οι εφημερίες έβγαιναν με απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου με μέλη εκπροσώπους του Νοσοκομείου, υπάρχουν και οι κακές νοοτροπίες που θέλουν μια δουλειά που πρέπει να κάνουμε εμείς να την μεταβιβάζουμε σε άλλους. Είναι νοοτροπίες που υπάρχουν στο δημόσιο και πρέπει να εκλείψουν. Κανείς δε λέει πως δεν υπάρχουν προβλήματα στα Νοσοκομεία και μάλιστα σοβαρά. Όμως το ψυχρό μάτι της Υγειονομικής Περιφέρειας μπορεί να διακρίνει τις πραγματικές ανάγκες. Άλλωστε στην αρμοδιότητά μας είναι και τα Νοσοκομεία αλλά και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Δεν αναφέρομαι στο Νοσοκομείο Ζακύνθου αλλά και σε άλλα Νοσοκομεία, με γιατρούς που έκαναν εφημερίες από το σπίτι τους και έβαζαν άλλους για τα έκτακτα».
Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οι οποίες θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα λύνοντας πολλά από τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν.
Μεταξύ άλλων ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας σημείωσε πως με την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα μπορούν να αποφορτιστούν και τα Νοσοκομεία.
«Στον ΕΟΠΥΥ για παράδειγμα οι γιατροί εργάζονταν για τέσσερις ώρες, με σπαστό ωράριο και ήταν ζήτημα αν εργάζονταν όλες τις ώρες αυτές. Ήταν υποβαθμισμένα και η ίδια η κοινωνία ζητούσε αλλαγή. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, έχουν ληφθεί μέτρα για να μην πιεστούν οι πολίτες και αυτό γίνεται με την αύξηση των επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς αλλά και με την εξυπηρέτηση στις δημόσιες δομές. Είτε έρθουν οι γιατροί που υπηρετούσαν τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι, υπάρχουν εναλλακτικές με την πρόσληψη επικουρικών, με τις συμβάσεις με ιδιώτες για όσο χρειαστεί κ.α. Υπάρχει η δέσμευση από το Υπουργείο ότι για όσους γιατρούς εκλείψουν θα γίνουν ανάλογες προσλήψεις» σχολίασε.
Ειδικά για το Νοσοκομείο Ζακύνθου και τους 38 εργαζόμενους που απασχολούνταν στο ίδρυμα ενώ ανήκαν στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, σημείωσε πως θα υπάρξει αξιολόγηση των αναγκών και διάλογος.
«Κάνουμε διάλογο λογικών ανθρώπων με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα κάνουμε τις καλύτερες επιλογές και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία ούτε στο Νοσοκομείο, ούτε στην πρωτοβάθμια» σημείωσε, τονίζοντας πως οι επαφές με τους εκπροσωπους του Νοσοκομείου Ζακύνθου είναι συχνές.
ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΟΥΝ:
Τεχνικό Επιμελητήριο
Εμπορικός Σύλλογος
Σύλλογοι Ξενοδόχων
Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων
Σύλλογοι Εστιατόρων
Επιμελητήριο Ζακύνθου
ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου
Εθνικό Θαλασσιο Πάρκο Ζακύνθου
Eco Zakynthos