Ελλάδα

Υποχρεωτικό από 1η Απρίλη το αυτοκόλλητο νόμιμης λειτουργίας

Από την 1η Απριλίου του 2015 υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων να έχουν προμηθευτεί το ειδικό αυτοκόλλητο νόμιμης λειτουργίας και να το έχουν αναρτήσει στο εσωτερικό κάθε πόρτας των δωματίων, διαμερισμάτων και γενικότερα καταλυμάτων  που διατηρούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβαρυνθούν με βαρύτατα πρόστιμα που προβλέπονται από τον νέο Νόμο του Υπουργείου Τουρισμού.

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της πρώην Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, στην οποία περιγράφονται με λεπτομέρεια η διαδικασία έκδοσης του αυτοκόλλητου.

Την υποχρέωση να προμηθευτούν και να αναρτήσουν το ειδικό αυτοκόλλητο έχουν όλα τα τουριστικά καταλύματα, δηλαδή τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες φιλοξενίας νέων, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα ως προς τα ξενοδοχεία που αποτελούν μέρος αυτών, τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας και τα ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων, τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση  Αρμόδιος φορέας για την έκδοση του ειδικού αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) ή επαγγελματικές οργανώσεις και ενώσεις μέλη αυτού στις οποίες ο Σ.Ε.Τ.Ε. αναθέτει με έγγραφη σύμβαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την αρμοδιότητα αυτή.

Η επιχείρηση πρέπει να υποβάλει στον φορέα αίτηση για την έκδοση του ειδικού αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας για αριθμό δωματίων ή/και διαμερισμάτων ίσο με τη δυναμικότητα του καταλύματος, ενώ το αυτοκόλλητο θα φέρει στοιχεία για την επιχείρηση όπως είναι ο αριθμός μητρώου, η επωνυμία της επιχείρησης κ.α.
Το ειδικό αυτοκόλλητο νόμιμης λειτουργίας έχει ετήσια ισχύ, η οποία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Σημειώνεται πως σε ότι αφορά τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, έχει καταργηθεί η υποχρέωση προμήθειας των πινακίδων τιμών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια από υπαλλήλους διάφορους υπηρεσιών, που θα ελέγχουν αν υπάρχουν τα αυτοκόλλητα στα καταλύματα, ενώ θα γίνεται ειδικός έλεγχος και μέσα από το διαδίκτυο, στο οποίο γίνονται κρατήσεις δωματίων.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *