Στην σύμβαση με τους εκπροσώπους της εταιρείας GlobiLED που θα αναλάβει το έργο της «Ενεργειακής Αναβάθμισης – αυτοματοποίησης συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων – εφαρμογές smart cities», προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς.
Η εταιρεία GlobiLED θα διαχειρίζεται το δίκτυο για 12 χρόνια και θα πληρώνεται από τα ανταποδοτικά για την ηλεκτροφωτισμό
Η υπογραφή έγινε παρουσία και του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Τουρκάκη και στο γεγονός δόθηκε ειδική βαρύτητα από τη δημοτική αρχή, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί μας που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας: Οι καμένες λάμπες, ο ελλιπής ηλεκτροφωτισμός σε γειτονιές και χωριά αλλά και την τεράστια δαπάνη που υπάρχει στον ετήσιο προϋπολογισμό για τον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου. H εταιρεία θα αναλάβει την λειτουργία και την συντήρηση, τακτική και έκτακτη του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού για τα επόμενα 12 χρόνια και το ποσό των 14.218.402 ευρώ με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί, προέρχεται από τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού του Δήμου.
Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους σε όλα τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού του Δήμου
Η υλοποίηση της σύμβασης θα ξεκινήσει άμεσα και οι πρώτες παρεμβάσεις θα γίνουν μέσα στην Πόλη για να συνεχιστούν ακολούθως σε όλο το υπόλοιπο νησί.
Η ανάδειξη του αναδόχου έγινε μετά από διεθνή ηλεκτρονικό ανοιχτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Καλοκαίρι.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος, μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας αναζήτησε υπηρεσίες και χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης στον τομέα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), παράλληλα με την συντήρηση του συστήματος για 12 χρόνια. Η εταιρεία που κηρύχθηκε ως ανάδοχος θα αναλάβει το σύνολο της ευθύνης του δικτύου και ο Δήμος θα ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών και θα καταβάλλει το τίμημα από την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας. Στο δίκτυο του Δήμου περιλαμβάνεται το σύνολο του βασικού οδικού δικτύου, οι πλατείες, οι δρόμοι, οι είσοδοι του Δήμου και συνολικά το σύνολο του Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων.
Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους λειτουργίας, παράλληλα με τον εκσυχρονισμό και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής στο Δήμο.
Η αναβάθμιση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κόστους λειτουργίας θα επιτευχθεί με:
1. Την εγκατάσταση νέων λαμπτήρων σύγχρονης τεχνολογίας, όπου αυτό απαιτηθεί, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου, και όποιων φωτιστικών σωμάτων απαιτούνται.
2. Τη λειτουργία “Συστήματος Τηλε- ελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας”, τουλάχιστον σε επίπεδο κόμβου (pillar), στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).
3. Σύστημα προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).
4. Αξιοποίηση του Συστήματος Τηλε-ελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας, για την εγκατάσταση και λειτουργία εφαρμογών Smart Cities (πολλαπλές υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης).
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ