Ζάκυνθος

Υπεγράφη η σύμβαση για τα Στροφάδια: Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του μεγάλου έργο

Περιφερειάρχης: Είμαστε περήφανοι που αφήνουμε ένα τέτοιο αποτύπωμα στη θητεία μας

Ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση ενός έργου, αναγκαίου εδώ και πολλές δεκαετίες, αυτού της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019 με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Μητρόπολης Ζακύνθου.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου συναντήθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος. Τον Σεβασμιώτατο Διονύσιο συνόδευε ο Γραμματέας της Μητρόπολης Πέτρος Παράσχης, τον οποίο ευχαριστούμε για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδα μας η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης αρχίζει με την ημερομηνία υπογραφής της, δηλαδή από την 1η Ιουλίου και ορίζεται σε πενήντα μήνες. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της Προγραμματικής Σύμβασης έχει ως εξής:

Η εκπόνηση μελέτης συντήρησης θα χρειαστεί 2 μήνες, η διαδικασία Διαγωνισμού για την ανάθεση της σύμβασης θα χρειαστεί 6 μήνες και η υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης θα χρειαστεί 42 μήνες.

Φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται από την σύμβαση το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Όλες οι εργασίες στο μνημείο θα υλοποιηθούν υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου. Όλες οι εργασίες που προβλέπονται από τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης που θα εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ θα υλοποιηθούν υπό την εποπτεία της.

Φορέας χρηματοδότησης του έργου ορίζεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ φορέας λειτουργίας του μνημείου είναι η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων.

Το επόμενο διάστημα και ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων από τη νέα περιφερειακή αρχή αλλά και την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς νέες καθυστερήσεις οι αναγκαίες ενέργειες για τη δημοπράτηση καταρχήν της μελέτης και εν συνεχεία των προβλεπόμενων έργων με προϋπολογισμό 14 εκ ευρώ.

Στην ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα ενόψει της υπογραφής της σύμβασης ο Περιφερειάρχης, ο κ. Γαλιατσάτος σημείωνε:

Είχαμε πάντα την άποψη ότι το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων πρέπει να διασωθεί και να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο θρησκευτικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Επί δεκαετίες η τοπική εκκλησία εκλιπαρούσε για τη διάσωση του μνημείου, το οποίο υπέστη ζημιές και από τον σεισμό του Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο. Η ΠΙΝ έχει ως προτεραιότητα την στήριξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην κατεύθυνση αυτή συνεισφέραμε με όσα μέσα διαθέταμε. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη διάσωση του Καστρομονάστηρου στις Στροφάδες είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τα Ιόνια νησιά, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και είμαστε περήφανοι που αφήνουμε ένα τέτοιο αποτύπωμα στη θητεία μας”.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *