Ελλάδα

Το «φημολογούμενο σενάριο» του ψηφοδελτίου

Λίγες ώρες μας χωρίζουν μόλις από την πρώτη ψηφοφορία των Ελλήνων βουλευτών με σκοπό την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Βουλή, όπου την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου και ώρα 7μ.μ. θα κληθούν οι βουλευτές να εκφράσουν την «προτίμηση» τους έναντι του Σταύρου Δήμα, μοναδικού προτεινόμενου υποψήφιου.
Δεδομένης αυτή της περίπτωσης το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών».
Η ψηφοφορία εκλογής του Προέδρου της δημοκρατία είναι πάντα ονομαστική και φανερή σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, δεν αποκλείεται οι Βουλευτές να κάνουν χρήση ψηφοδελτίου και να μη πραγματοποιηθεί προφορικά η διαδικασία, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί.
Σύμφωνα με την Καθημερινή «στην παρούσα συγκυρία, με τη συσσωρευμένη πολιτική ένταση, αλλά και δεδομένης της παρουσίας ακραίων στοιχείων εντός του Κοινοβουλίου, οι υποστηρικτές της ιδέας περί ψηφοφορίας διά ψηφοδελτίων υποστηρίζουν πως τόσο η κοινοβουλευτική διαδικασία όσο και οι θεσμοί θα πρέπει να διαφυλαχθούν έναντι του ενδεχομένου να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υβριστικού χαρακτήρα αντιδράσεις προς όσους εκ της αντιπολιτεύσεως τυχόν επιλέξουν να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Στ. Δήμα».
Επιπλέον, αναφέρεται αν τελικά η σκέψη αυτή γίνει πράξη, η οποία όπως επισημαίνεται αναμφισβήτητα θα προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, τα ψηφοδέλτια θα έχουν τυπωμένο το όνομα του κάθε βουλευτή, ώστε να είναι διακριτή κατά την καταμέτρηση η επιλογή του καθενός.
Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ξένα Μέσα Ενημέρωσης έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία από το χώρο του Κοινοβουλίου, «ενώ υπάρχουν και πολλά αιτήματα από πρεσβείες προκειμένου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από τα διπλωματικά θεωρεία της Βουλής».
Ν.Μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *