Ζάκυνθος

Το Μουσείο Σολωμού εκπέμπει σήμα κινδύνου

 

Σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζει το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η διοίκηση «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το σημαντικό αυτό πολιτιστικό ίδρυμα, κινδυνεύει είτε να κλείσει, είτε να λειτουργεί με απλήρωτους τους ελάχιστους υπαλλήλους του!

Η εξέλιξη αυτή, θα είναι ένα σοβαρότατο πλήγμα για το νησί μας… πατρίδα του Εθνικού μας Ποιητή, όπου δυστυχώς στην πορεία των τελευταίων χρόνων δεν έχουν γίνει πολλά για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας «περιουσίας» ενώ δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι οι επισκέπτες του νησιού μας, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μαθητές, σπουδαστές, ή ανθρώπους των γραμμάτων, έρχονται στη Ζάκυνθο προκειμένου να βρεθούν στο χώρο, όπου βρίσκεται το Μαυσωλείο των ποιητών Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου.

Το οικονομικό πρόβλημα του Μουσείου, εστιάζεται στο γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή από το 2010 μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από την κρατική επιχορήγηση που για χρόνια υποστήριζε το ίδρυμα και συνέβαλε στα έσοδά του, μαζί με τις εισπράξεις από το πωλητήριο, τις δωρεές αλλά και τα εισιτήρια.

Η χρηματοδότηση αυτή, κυμαινόταν κατά μέσο όρο στις 20.000 με 30.000 Ευρώ το χρόνο και όπως προαναφέρθηκε, η επιχορήγηση αυτή, που προερχόταν από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχει δοθεί από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Το θέμα έχει τεθεί από τη Διοίκηση του Μουσείου στο Βουλευτή του νησιού Σταύρο Κοντονή, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Γ. Τζαβάρα, ενώ έχει ενημερωθεί και ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης. Αν και ο κ. Μυλωνάς, έθεσε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και υπέβαλε και από την πλευρά του αίτημα χρηματοδότησης στο Υπουργείο Πολιτισμού, δεν υπήρξε κάποια πρωτοβουλία από τον κ. Σπύρου, ενώ καμία απάντηση δε δόθηκε, σύμφωνα με πηγές από το Μουσείο και από το Επιμελητήριο, στη βοήθεια του οποίου επίσης προσέφυγε το ίδρυμα.

Η ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή,  αφορούσε αφενός το θέμα των ευρημάτων της ενάλιας αρχαιολογίας Ζακύνθου, από το ναυάγιο του πλοίου της εποχής του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας  τα οποία πρέπει να εκτίθενται στη Ζάκυνθο, αλλά και το ζήτημα της χρηματοδότησης του Μουσείου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή τα έξοδα του Μουσείου για το 2012 ήταν 65.000 Ευρώ και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κρατική βοήθεια, κινδυνεύει να κλείσει!

«Τα έξοδα που για το 2012 ήταν 64.000 ευρώ περίπου, είναι αδύνατο να καλυφθούν από τα εισιτήρια και από τις έκτακτες εισφορές ή και τις δωρεές των Ζακυνθινών προς το Μουσείο. Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η κρατική χρηματοδότηση η οποία αυτή την ώρα, εάν δεν υπάρξει, το Μουσείο, ως εκ τούτου και το Μαυσωλείο, οδηγούνται σε κλείσιμο» σημείωσε και στη συνέχεια ανέφερε:

«Εδώ κάνω έκκληση, κύριε Υπουργέ, στον πατριωτισμό σας πάνω απ’ όλα, διότι φαντάζεστε, όχι αλλοδαποί αλλά μαθητές των ελληνικών σχολείων που έρχονται να επισκεφθούν τη Ζάκυνθο είτε κατ’ επιλογή τους είτε μετά από παρότρυνση των δασκάλων και των καθηγητών τους, να προσέρχονται σ’ αυτό τον ιερό χώρο που είναι το Μαυσωλείο Σολωμού και Κάλβου και να το βρίσκουν κλειστό; Τι εντύπωση και τι εικόνα δίνει το ελληνικό κράτος, η ελληνική πολιτεία σ’ αυτά τα παιδιά και στους χιλιάδες επισκέπτες, ξένους και Έλληνες, οι οποίοι προσέρχονται ως ταπεινοί προσκυνητές σ’ αυτό το χώρο;»

Ο Βουλευτής τόνισε ακόμη πως στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων υπάρχουν εκθέματα όπως είναι τα χειρόγραφα του Σολωμού που διασώθηκαν από  την πυρκαγιά που ακολούθησε το σεισμό του 1953.

Η απάντηση του Υπουργού για το θέμα ήταν πως αφενός το Μουσείο δεν είναι κρατικό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η υποχρέωση για χρηματοδότηση, αφετέρου πως θα πρέπει να γίνει αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο σύμφωνα με τη Διοίκηση του Μουσείου, έχει ήδη γίνει και πρόσφατα επαναλήφθηκε.

«Αναφέρεστε, λοιπόν, σε ένα φιλολογικό, κοινωνικό σωματείο το οποίο έχει κατασκευάσει και έχει ιδρύσει αυτό το Μουσείο. Σύμφωνα, μάλιστα, με το καταστατικό αυτού του Σωματείου που ισχύει από το 1959, σκοπός αυτού του Σωματείου είναι η συντήρηση και η διάδοση του καλλιτεχνικού και του πνευματικού αισθήματος των επιφανών Ζακυνθίων και όλων των πολιτών, του λαού όπως ακριβώς αναφέρεται της Ζακύνθου, ανεξαρτήτως τάξεων.

Εδώ, λοιπόν, τίθεται ένα ερώτημα. Δεν υπάρχει ευθύνη του κράτους για τη συντήρηση και την καταβολή των εξόδων λειτουργίας του μουσείου αυτού. Παρ’ όλα αυτά, όμως, προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι επιχορηγήσεις σε πολιτιστικά σωματεία δίδονται στα πλαίσια του θεσμού του πολιτισμικού μητρώου. Το Υπουργείο δεν αρνήθηκε ποτέ οποιαδήποτε, τέτοιου είδους, χορηγία και να είστε σίγουρος ότι αν υποβληθεί και σε μένα αυτό το συγκεκριμένο αίτημα, υπό την πολιτική αρμοδιότητα που έχω θα εξαντλήσω -σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, σε αυτές τις ώρες δυστυχίας που περνάει ο τόπος από πλευράς οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων- όλα τα περιθώρια για να υπάρξει ενίσχυση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *