Ελλάδα

Το μικρόβιο της λύσσας χτυπά κυνηγόσκυλα στη Βόρειο Ελλάδα

Ιδιαίτερη προσοχή στα περιστατικά λύσσας σε σκυλιά που έχουν διαπιστωθεί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συνιστά η Νομοκτηνίατρος Μάριον Όππελ και καλεί τους κυνηγούς του νησιού να αποφύγουν τα ταξίδια για κυνήγι στην περιοχή, ώστε να μην κινδυνεύσουν τα κυνηγόσκυλα τους και να μην υπάρξει κίνδυνος της μετάδοσης της ασθένειας στη Ζάκυνθο.

Η Νομοκτηνίατρος, μίλησε πρόσφατα στο ραδιόφωνο του -Ε- για την εμφάνιση της ασθένειας που έχει κινητοποιήσει τα εμπλεκόμενα Υπουργεία αλλά και τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής ανά την Ελλάδα. Το πρόβλημα αφορά και τη Ζάκυνθο, αφού ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, πολλοί είναι οι κυνηγοί που ταξιδεύουν εκτός νησιού για το αγαπημένο τους χόμπι.

Η κ. Όππελ όμως, συνέστησε προσοχή και σε όσους ταξίδεψαν στην Βόρεια Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα ζητώντας από τους κυνηγούς να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για να παρατηρήσουν αλλαγές στα σκυλιά τους, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στην συγκεκριμένη ασθένεια.

«Για πολλά χρόνια η λύσσα είχε εξαφανιστεί και αυτό οφειλόταν σε κάποια προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε όλη την Ελλάδα. Τώρα βρεθήκαμε πάλι στη δυσάρεστη θέση να μιλάμε για επανεμφάνιση της ασθένειας, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, που υπάρχουν μετακινήσεις ζώων μέσα από τα σύνορα με Αλβανία, πρώην Γιουγκοσλαβία. Η λύσσα διαπιστώθηκε σε αλεπούδες και σκυλιά και στη Ζάκυνθο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην μας φέρουν την λύσσα εδώ» τόνισε αρχικά η κ. Όππελ, υπογραμμίζοντας πως με βάση τη νέα Νομοθεσία, υπάρχει η υποχρέωση αυστηρής σήμανσης των ζώων για την πρόληψη της ασθένειας της λύσσας.

«Εφόσον υπάρχουν κρούσματα στην Βόρεια Ελλάδα εμείς συμβουλεύουμε τους κυνηγούς να μην κυνηγούν εκεί. Υπάρχει κίνδυνος τα σκυλιά να τραυματιστούν από κάποιο αγριογούρουνο, αλεπού ή άλλο σκυλί. Τα συμπτώματα της ασθένειας δεν εμφανίζονται αμέσως και η επαφή με τον ιό γίνεται μέσω του χώματος, από ανοιχτές πληγές κτλ» σημείωσε η κ. Όππελ, τονίζοντας με έμφαση πως η προσβολή από τον ιό κάποιοι ανθρώπου, μετά από δάγκωμα σκύλου, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του!

«Ξέρω πως οι ζακυνθινοί αγαπούν το κυνήγι, αλλά για το καλό το δικό τους, αλλά και των συμπολιτών τους, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν το κυνήγι στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει αυτή η κρίσιμη κατάσταση» τόνισε η κ. Όππελ συμπληρώνοντας πως κάθε σκυλί που μετακινείται εκτός νησιού, θα πρέπει να έχει μαζί του βιβλιάριο υγείας, που θα δείχνει ότι του έχει χορηγηθεί αντιλυσσικό εμβόλιο. Μάλιστα το εμβόλιο αυτό θα πρέπει να έχει γίνει από κτηνίατρο και όχι από κάποιον που δεν έχει τις σχετικές γνώσεις.

Το εμβόλιο παρέχει στα σκυλιά προστασία, αλλά πιο σίγουρη είναι η εξέταση για τα αντισώματα.

«Συνήθως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις» σχολίασε.

Τέλος, η κ. Όππελ ανέφερε πως τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους ιδιοκτήτες κυρίως αυτούς που ταξίδεψαν εκτός Ζακύνθου, είναι η αλλαγή στην συμπεριφορά του σκυλιού που γίνεται ξαφνικά επιθετικό ή πολύ φιλικό ή φοβισμένο.

«Το στάδιο με τον αφρό στο στόμα είναι το τελικό. Ο ιός μπορεί να προσβάλει το σκυλί μέσα από ανοιχτή πληγή και σταδιακά να φτάσει στα νεύρα και τον εγκέφαλο. Σε αυτό το στάδιο δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» σημείωσε ακόμη και κάλεσε και τους ιδιώτες κτηνιάτρους του νησιού να ενημερώσουν την Υπηρεσία για οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό υποπέσει στην αντίληψή τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *