Ελλάδα

Το καυτό email του υπουργείου Εργασίας στην τρόικα για τριετίες και αποζημιώσεις

Η διαπραγμάτευση για να σωθούν ως ένα βαθμό, αποζημιώσεις και τριετίες γίνεται σε δυο επίπεδα. Στο ένα ο ίδιος ο πρωθυπουργός σήμερα στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Στο άλλο σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας που δεν έχουν φύγει από την Αθήνα.

Το υπουργείο Εργασίας απέστειλε σήμερα ένα email στους επικεφαλής της τρόικας όπου προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να μην ισχύσουν οι απαιτήσεις της τρόικας για πλήρη κατάργηση των τριετιών και των αποζημιώσεων.

Σε αυτό αναφέρει τα εξής:

Οι τριετίες να διατηρηθούν και να παραμείνουν ως αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΓΣΣΕ. Η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι πως οι τριετίες έχουν ένα ιδιαίτερα έντονο πολιτικό, κοινωνικό συμβολισμό και γι’αυτό πρέπει να διατηρηθούν.

Για τις αποζημιώσεις, η αντιπρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας ο εργαζόμενος όταν απολύεται να παίρνει 12 μισθούς όπως είναι και σήμερα.

Από τα 16 χρόνια όμως και πάνω να δίνονται έως 6 επιπλέον αποζημιώσεις ανάλογα με τα επιπλέον χρόνια που έχει με βάση ένα πλαφόν τουλάχιστον 2.000 ευρώ και όχι με βάση τα 586 ευρώ όπως ζητάει η τρόικα.
Προσπαθεί έτσι να βάλει ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων με 18 με 20 ή 25 χρόνια προϋπηρεσίας.

Όπως τόνιζαν κύκλοι του υπουργείο, ο φόβος είναι έντονος ότι αν πάμε στα 586 ευρώ μήπως δημιουργηθεί ένα ανεξέλεγκτο κύμα απολύσεων παλαιών εργαζομένων και έχουμε  έκρηξη της ανεργίας μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Ο κ.Στουρνάρας μάλιστα, αμέσως μετά την αποχώρηση της Τρόικας, δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *