Ανθρώπινη αλυσίδα στο λιμάνι για να σταματήσουν οι εξορύξεις
Στο λιμάνι της Ζακύνθου βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF “Bllue Panda” και απόψε αναμένεται η κεντρική δράση ενάντια στις εξορύξεις των υδρογονανθράκων για να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και οι επισκέπτες για το μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τις ελληνικές θάλασσες και το Ιόνιο.

Μια ανθρώπινη αλυσίδα θα δημιουργηθεί στο Πόρτο και με ένα τεράστιο πανό θα ενημερώνει για την άρνηση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις επικίνδυνες εξορύξεις. Η δράση θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα και λίγη ώρα αργότερα θα γίνει μία ακόμα κινητοποίηση από φορείς του νησιού και συγκεκριμένα από τη Ζακυνθινή πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο ελεύθερο υδρογονανθράκων, από την Κίνηση πολιτών ΑΝΤΑΜΑ και από τον ΑΝΟΖ.
Τις δύο προηγούμενες ημέρες δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να δει από κοντά το σκάφος του WWF “Blue Panda” και να ξεναγηθεί στους εσωτερικούς του χώρους. Η κίνησή του γίνεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυτό γίνεται εμφανές από τα ψηλά ιστία του που λειτουργούν με τον άνεμο.

Μετά από τη Ζάκυνθο το σκάφος θα μεταβεί στην Ιθάκη (24-26 Ιουλίου) και ακολούθως στην Κεφαλονιά (28-30 Ιουλίου).
Το WWF επισημαίνει πως τα νησιά Ζάκυνθος-Κεφαλονιά-Ιθάκη αποτελούν τρεις μόνο από τις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τα σχέδια για εξορύξεις στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε πετρελαϊκές εταιρείες μία θαλάσσια έκταση περίπου 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει σχεδόν το σύνολο του Ιονίου Πελάγους και φτάνει έως και τα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το Ιόνιο αποτελεί ένα παγκόσμιας οικολογικής αξίας οικοσύστημα που απειλείται ήδη από το πρώτο κιόλας στάδιο των σεισμικών υποθαλάσσιων ερευνών, καθώς αυτές γίνονται με την πρόκληση τεράστιας έντασης ήχων που αποπροσανατολίζουν, παρεμποδίζουν και πολλές φορές οδηγούν σε θάνατο τη θαλάσσια ζωή στην περιοχή (π.χ. φυσητήρες, δελφίνια, χελώνες καρέτα, κτλ.). Παράλληλα, οι εξορύξεις θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις παράκτιες κοινότητες και την εθνική οικονομία, καθώς στην απευκταία, αλλά πιθανή περίπτωση ενός πετρελαϊκού ατυχήματος, προκαλείται στο Ιόνιο ζημιά της τάξης των €1,78 δισ. σε ορίζοντα 25 ετών, ενώ καταρρέουν «εν μία νυκτί» 25.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουριστικό τομέα στην περιοχή.

Οι φορείς της αποψινής κινητοποίησης επισημαίνουν πως πρέπει:
Να δυναμώσουμε τη θέλησή και τη φωνή μας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων γιατί προκαλούν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο κλίμα, το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες και ειδικά στη Ζάκυνθο θα προκαλέσουν υποβάθμιση του ήδη επιβαρυμένου φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητα της ζωής μας, υποθηκεύοντας το μέλλον μας με μεγάλη διακινδύνευση .
Να ενημερωθούμε για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα σενάρια περί οικονομικού οφέλους, αφού τo κόστος των εξορύξεων και της κλιματικής κρίσης υπερβαίνουν κατά πολύ τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην εθνική οικονομία, με ανυπολόγιστο κόστος σε περίπτωση ατυχήματος.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ