Ζάκυνθος

Το επόμενο 20ήμερο τα χρήματα της σταφίδας

Να σπεύσουν άμεσα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ενεργοποίησης των ατομικών τους δικαιωμάτων κάλεσε τους παραγωγούς του νησιού ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης μιλώντας στον –Ε- και  θυμίζοντας πως η προθεσμία που είχε δοθεί για την  υποβολή των αιτήσεων έχει εκπνεύσει και ήδη έχουν δοθεί δύο παρατάσεις.

Το ηλεκτρονικό σύστημα για την καταχώρηση των στοιχείων των παραγωγών παραμένει ανοιχτό προς το παρόν αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι αγρότες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους αυτοπροσώπως ή μέσω νόμιμου αντιπροσώπου, προκειμένου να μην χάσουν τα χρήματα της επιδότησης για το 2013.

«Ήδη έχουμε συγκεντρώσει 3.500 αιτήσεις και υπολείπονται περίπου  1.000 ακόμη. Υπήρξε ένα προηγούμενο από συντοπίτες μας που δεν προσέρχονταν ούτε τα προηγούμενα χρόνια αλλά τους γνωρίζαμε, υποβάλαμε την αίτηση και υπέγραφαν εκ των υστέρων. Αυτό δε γίνεται τώρα γιατί απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής στο μπροστινό φύλλο της αίτησης!» ανέφερε ο κ. Βισβάρδης επαναλαμβάνοντας πως τα στελέχη της οργάνωσης δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τις αιτήσεις των παραγωγών.

Ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ τόνισε πως η διαδικασία ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, την στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων έχει υποβληθεί.

«Δυστυχώς χάνονται επιδοτήσεις για λόγους που δεν θα έπρεπε. Όταν υπάρχει κάποια μεταβολή στα ατομικά δικαιώματα, λόγω θανάτου, μεταβίβασης κ.α, οι αλλαγές γίνονται συγκεκριμένο διάστημα για το οποίο χρειάζεται προσοχή! Αν παρέλθουν οι ημερομηνίες, δεν μπορεί να γίνει η μεταβολή εκ των υστέρων! Αν χαθεί η επιδότηση ενός χρόνου και ακολουθήσει και ο επόμενος, τότε οι επιδοτήσεις χάνονται δια παντός. Αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο!» σχολίασε και συμπλήρωσε πως αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η προκαταβολή των επιδοτήσεων θα δοθεί μέσα στον Οκτώβρη και μέσα στο Δεκέμβρη θα γίνει  η εξόφληση.

 

Οι αλλαγές στις επιδοτήσεις

Αναφορά από το Διευθυντή της ΕΑΣΖ έγινε και στο σύστημα καταβολής των επιδοτήσεων από το 2014 και μετά, που παραμένει άγνωστο για τους παραγωγούς αλλά και για τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

«Δεν ξέρω αν ο χρόνος για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές επαρκεί ή θα οδηγηθούμε σε απότομες αλλαγές και προβλήματα. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό, πέρα από το γεγονός ότι το ίδιο σύστημα θα διατηρηθεί μέχρι το 2014» σχολίασε ο κ. Βισβάρδης και συμπλήρωσε πως εδώ και 2 χρόνια δεν έχει γίνει κανένας διάλογος με τις αγροτικές οργανώσεις.

 

Ολοκληρώνεται η πληρωμή της σταφίδας

Ο διευθυντής της ΕΑΣΖ ανέφερε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των παραγωγών που  έχουν παραδώσει σταφίδα στην Οργάνωση για την εμπορική περίοδο 2012 – 2013 σημειώνοντας πως υπολείπεται ένα μικρό κομμάτι των παραγωγών που δεν έχει λάβει εξόφληση.

«Υπάρχει ένα υπόλοιπο 180.000 με 200.000 Ευρώ για να κλείσει η περσινή περίοδος και οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στις επόμενες 20 ημέρες» ανέφερε ο κ. Βισβάρδης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *