Την πρόταση για τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων οικισμών στη Ζάκυνθο ως παραδοσιακών ώστε να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αναλλοίωτα και να αναδειχθούν από πολλές απόψεις επαναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων του νησιού και το θέμα έχει ήδη τεθεί στις νεοεκλεγμένες διοικήσεις που ανέλαβαν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου στο Δήμο Ζακυνθίων αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.
Τα μέλη του τοπικού συλλόγου Αρχιτεκτόνων προχώρησαν πρόσφατα σε εκλογές για την ανάδειξη των νέων τους εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο και το ζήτημα του χαρακτηρισμού των παραδοσιακών οικισμών είναι ένα από αυτά που συνεχίζει να θέτει η διοίκηση του Συλλόγου προς τις τοπικές αρχές.
Ο επανεκλεγείς στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Νίκος Βουτσινάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε-, τόνισε πως το αίτημα για τους παραδοσιακούς οικισμούς μετρά σχεδόν μια δεκαπενταετία και πως η πρόταση του Συλλόγου έχει τεθεί εκ νέου τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στην Περιφέρεια.
«Μας απασχολεί το ζήτημα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αλλά και της προστασίας του φυσικού αλλά και δομημένου περιβάλλοντος. Η Ζάκυνθος είναι το μόνο νησί στα Επτάνησα χωρίς χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς» σημείωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, υπογραμμίζοντας πως έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις εδώ και πολλά χρόνια, οι οποίες ουδέποτε αξιοποιήθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Η πρόταση που έχουμε υποβάλει ταξινομεί τους οικισμούς σε τρεις κατηγορίες. Τους πολύ αξιόλογους από αρχιτεκτονικής άποψης, αυτούς που παρουσιάζουν μια μέση κατάσταση και σε αυτούς που λόγω του πλήθους των σύγχρονων κατασκευών έχουν χάσει τον χαρακτήρα τους. Το θέμα του χαρακτηρισμού παλιά το διαχειριζόταν η Νομαρχία, σήμερα ο Δήμος και η Περιφέρεια. Από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει πλήρες σχέδιο Νόμου με πλήρη στοιχεία για τα χρώματολόγια, τις διαστάσεις κτλ και βασιζόμαστε στην εμπειρία άλλων περιοχών » τόνισε και συμπλήρωσε πως δυστυχώς μέχρι τώρα ο Σύλλογος δεν έχει καταφέρει να …πείσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Παραδώσαμε την πρόταση μας στους νέους αιρετούς αλλά δεν υπάρχει καμία απάντηση προς το παρόν» δήλωσε ακόμη, συμπληρώνοντας πως η δουλειά του Αρχιτέκτονα αφορά και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.
«Οι νέες αρχές θα πρέπει να ενημερωθούν, να γίνει μια συζήτηση στο Δημοτικό ή στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να τους εξηγήσουμε τις προτάσεις μας. Από εδώ και πέρα, αν συμφωνούν σε αυτά και αν πιστεύουν στο μέλλον του τόπου, καλό είναι να τα λύσουν! Δεν μπορεί η Κέρκυρα να έχει 45 παραδοσιακούς οικισμούς, η Κεφαλονιά 18, η Λευκάδα 9 και εμείς ούτε έναν!» τόνισε.
Σε ότι αφορά τέλος τα υπόλοιπα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Βουτσινάς ανέφερε πως οικοδομική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, ακολουθώντας λίγο πολύ τον γενικό κανόνα, έχει μειωθεί κατά 60%.
«Οι νέες κατασκευές είναι πολύ λίγες και η δουλειά είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει μια οικονομική αβεβαιότητα σε όλους τους ιδιώτες, με όλα αυτά που έχουν γίνει και με ένα νομικό πλαίσιο που αλλάζει από την μία ημέρα στην άλλη. Η δουλειά μας έχει πέσει σε ποσοστό 60%» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Μαριλένα Παπαδάτου