Κοινωνία

Τους νέους φοιτητές θα υποδεχτεί το Σεπτέμβρη η Σχολή Περιβάλλοντος του ΤΕΙ

Τους νέους φοιτητές θα υποδεχτούν το επόμενο διάστημα οι νεοσύστατες σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου και μεταξύ αυτών είναι και η Σχολή Περιβάλλοντος της Ζακύνθου που θεσμοθετήθηκε το περασμένο Φθνόπωρο

Αίτημα για Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Τα νέα τμήματα ιδρύθηκαν  από την 1η Οκτωβρίου του 2018  και σε ότι αφορά και τη Σχολή στη Ζάκυνθο, εκκρεμούν οι διαδικασίες που αφορούν την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών αλλά και τη πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού  προσωπικού . Οι σχετικές αποφάσεις   αναμένεται να ολοκληρωθούν από τα αρμόδια όργανα του Ιονίου Πανεπιστημίου  μέσα στους επόμενους μήνες, ενόψει και της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους τον Σεπτέμβριο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλειος Χρυσικόπουλος επισκέφτηκε το νησί μας , συνοδευόμενος από τον πρώην Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Γιάννη Δραγώνα. Ο Πρύτανης, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην  Παναγούλα, μίλησε με τη διοίκηση των ιδρυμάτων και τους Καθηγητές αλλά δεν είχε την ευκαιρία να συναντήσει ούτε το Δήμαρχο αλλά ούτε και τον Αντιπεριφερειάρχη, καθώς η συνάντηση έγινε το διάστημα που και οι δύο βρίσκονταν εκτός Ζακύνθου. Ο κ. Χρυσικόπουλος ωστόσο, είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους δύο Μητροπολίτες του νησιού και το ζήτημα που αναδείχθηκε από την συνάντηση αυτή, ήταν η δημιουργία φοιτητικής εστίας στο οικόπεδο που ήδη έχει δωρίσει η Μητρόπολη του νησιού μας. Η Μητρόπολη έχει αναλάβει και την εκπόνηση της μελέτης για το έργο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Αυτό που επίσης αξίζει να αναδειχθεί, από την συνάντηση του Πρύτανη με τους εκπροσώπους του ΤΕΙ, είναι η κοινή απόφαση για διεκδίκηση της δημιουργίας ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, με αντικείμενο την συντήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για το αντικείμενο σπουδών της μιας εκ των δύο κατευθύνσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο , η οποία καταργήθηκε και δεν συμπεριελήφθη στα νέα τμήματα του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. 

Για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το εκπαιδευτικό ίδρυμα, μίλησε στο ραδιόφωνο του -Ε- ο τέως Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ Γιάννης Δραγώνας, ο οποίος σήμερα συμμετέχει ως μέλος στο «Συμβούλιο Ένταξης». Το Συμβούλιο Ένταξης αποτελείται από τον ίδιο και τους πρώην αντιπροέδρους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ αλλά και από τον Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου με αρμοδιότητα στα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Το Συμβούλιο Ένταξης θα έχει ισχύ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2022, δηλαδή μέχρι την αποφοίτηση των σημερινών φοιτητών του ΤΕΙ. Σημειώνεται πως οι απόφοιτοι θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν και πανεπιστημιακό πτυχίο, αφού πρώτα παρακολουθήσουν και εξεταστούν σε μαθήματα που θα καθοριστούν από την Σύγκλητο.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγώνα, το συμβούλιο ένταξης είναι αρμόδιο για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν την ένταξη και την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων του  ΤΕΙ, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι Αντιπρόεδροι θα συμμετέχουν στο πρυτανικό συμβούλιο και την σύγκλητο και θα συζητούν θέματα που αφορούν το ΤΕΙ.

«Από την 1/10/2018 το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έχει καταργηθεί με το Νόμο 4559 και έχει ενταχθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Προς το παρόν τα τμήματα του ΤΕΙ λειτουργούν απρόσκοπτα και παρά το γεγονός ότι  η μετάβαση από το ένα ίδρυμα στο άλλο παρουσιάζει δυσκολίες, πολύ σύντομα αυτές  θα ξεπεραστούν» τόνισε ο κ. Δραγώνας.

Ο κ. Δραγώνας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πρύτανη που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου σημειώνοντας πως ήταν εξαιρετικά ικανοποιημένος από τις εγκαταστάσεις, από τα εργαστήρια, τους καθηγητές και τους φοιτητές. Στην συνάντηση δε με τους καθηγητές, ελήφθησαν μια σειρά από αποφάσεις.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος σπουδών που θα αφορά την εκπαίδευση πάνω στον πολιτιστικό τουρισμό αλλά και τον θρησκευτικό τουρισμό και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών αλλά και η έγκριση του από το Υπουργείο Παιδείας.  Το εκπαιδευτικό προσωπικό που αναλάβει το πρόγραμμα θα είναι οι υφιστάμενοι Καθηγητές  στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ  για τα μαθήματα που θα χρειαστεί θα γίνουν προκηρύξεις καθηγητών.  Νέες προκηρύξεις αναμένονται και για την κάλυψη και άλλων κενών στο ίδρυμα. Σύμφωνα με τον κ. Δραγώνα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια προκήρυξη για  έναν μόνιμο καθηγητή και θα υπάρξει συνέχεια.

Ακόμη αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διατάξεις του Νόμου που προβλέπουν την λειτουργία του Ινστιτούτου Βιοεπιστημών με έδρα τη Ζάκυνθο και η στελέχωση του, η άμεση κάλυψη των αναγκών σε διοικητικό και ακαδημαϊκό  προσωπικό και τέλος, να προχωρήσει η ίδρυση ενός Μεταπτυχιακού με αντικείμενο την συντήρηση και σε συνεργασία με το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας Μουσειολογίας και Αρχαιονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *