Κοινωνία

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ: Αυτά είναι τα προβλήματα που θέλουμε να λύσετε!

Ανοιχτή επιστολή προς τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες και Δημάρχους Ζακύνθου

Κοιν. Τοπική Κοινότητα Βασιλικού, Πρόεδρο κον Πέτρο Γιαννούλη

Κύριοι,

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά τα θέματα που αφορούν υποδομές αναβάθμιση, διαμόρφωση κλπ. της περιοχής του Βασιλικού και της Ζακύνθου εν γένει.

Επιγραμματικά:

Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 1. Έργα Ανάπλασης-Υποδομών
  • Αναβάθμιση του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου Πόλης –Βασιλικού (1η Επαρχιακή οδός) καθώς και των παράλληλων οδών – Διαπλατύνσεις, ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, στηθαία, φωτισμός, οδική σήμανση – Εξωραϊσμός και παρεμβάσεις επί της οδικής οδού που οδηγεί στην περιοχή Κανόνια.
  • Συντήρηση οδικών μνημείων (γεφύρια) τα οποία καταρρέουν λόγω της ανέλεγκτης διογκούμενης κυκλοφοριακής φόρτισής τους (διέλευση βαρέων οχημάτων–τράκτορες).
  • Επαρκής Φωτισμός- Τοποθέτηση νέου δικτύου ηλεκτροδότησης .
  • Κόψιμο κλαδιών και δέντρων που εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων και κυρίως των λεωφορείων.
  • Πεζοδρόμια (επέκταση από την περιοχή Ποταμία μέχρι Πόρτο Ρώμα καθώς και λοιπά σημεία κατόπιν συζητήσεως)- Ποδηλατοδρόμια-Περιπατητικά μονοπάτια .
  • Μαρίνα – Αλιευτικό καταφύγιο. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου θα πρέπει να γίνει κατασκευή μίας ράμπας στον κολπίσκο του Πόρτο Ρώμα ώστε να έχουν πρόσβαση τα σκάφη .
  • Νεκροταφείο . Εξεύρεση οικοπέδου για τη δημιουργία νεκροταφείου.
  • Λειτουργία Πολυδύναμου Κέντρου Βασιλικού.
  • Πλατεία Βασιλικού. Έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, μέσα στο έτος 2013, για την ανάπλαση της πλατείας, η οποία ευρίσκεται πλησίον του Δημοτικού Σχολείου αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί .
  • Δημοτικό σχολείο Βασιλικού- Συντήρηση – Αναβάθμιση λειτουργίας του.
 2. Επαρκής υδροδότηση περιοχής, κυρίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, η οποία εξακολουθεί να είναι ελλιπής, παρόλο ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικά έργα τα τελευταία έτη. Η μη επαρκής κάλυψη του δικτύου υδροδότησης μας αναγκάζει να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά κάθε χρόνο για αγορά νερού στις επιχειρήσεις μας. – Δημιουργία δεξαμενών για αποθήκευση νερού καθώς και τοποθέτηση ειδικών βανών ώστε να έχει άμεση πρόσβαση άντλησης νερού η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περίπτωση κατάσβεσης πυρκαγιάς.
 3. Καθαριότητα Αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων- τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης – Έγκαιρη προετοιμασία για την θερινή περίοδο –
  Καθαριότητα παραλιών – Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.
  Αποκατάσταση πρώην Χ.Υ.Τ.Α. Σκοπού – Καλή λειτουργία του Λίβα .
 4. Ε.Θ.Π.Ζ.
  Το Ε.Θ.Π.Ζ. καταλαμβάνει εκτάσεις που καλύπτουν το νότιο τμήμα της Ζακύνθου και επιβάλει ρυθμίσεις που επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της κοινότητας Βασιλικού. Έχοντας την εμπειρία της πολυετούς λειτουργίας του, θεωρούμε ότι απαιτείται η εκπόνηση και χρηματοδότηση μίας σύγχρονης Χωροταξικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, ώστε να υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Πρέπει να συνεκτιμηθεί η πολύ σημαντική ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στην περιοχή και να συνδυασθεί ο στόχος της Περιβαλλοντικής προστασίας με εκείνο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και του δικαιώματος των ιδιοκτητών.
 5. Αναβάθμιση δικτύου internet στην περιοχή Βασιλικού.
 6. Υποβολή προτάσεων για την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων παροδίως. Θεωρούμε ότι η έκδοση και εφαρμογή μίας Κανονιστικής από τον Δήμο, κατόπιν συνεννοήσεως με τους φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής μας, θα βάλει τάξη ώστε οι επιχειρηματίες να γνωρίζουν εκ των προτέρων που και πως μπορούν να διαφημιστούν.
 • Αδειοδότηση πέντε ιστών που έχει τοποθετήσει ο Σύλλογος όπου απεικονίζεται ο χάρτης του Βασιλικού. Έχει κατατεθεί σχετική αίτηση με αριθμ.πρωτ.7161/3.6.2010 καθώς και τα σχετικά έγγραφα.
  Β. ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
 1. Γέφυρα Αγίου Χαραλάμπους- επίλυση κυκλοφοριακού Αργασίου
  Παρά την τοποθέτηση της στρατιωτικής γέφυρας η οποία έλυσε το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλο το νότιο τμήμα της Ζακύνθου παραμένει όμως ακόμα ανεπίλυτο το κυκλοφοριακό της περιοχής Αργασίου, όπου πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  Να σημειώσουμε ότι πάγιο αίτημά μας ήταν και είναι η δημιουργία νέας γέφυρας.
 2. Λιμάνι
  Ενώ η Ζάκυνθος, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε ότι αφορά την ανάπλαση, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού. Προτάσεις πολλές, όπως η κατασκευή νέου λιμένος σε άλλο σημείο, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει.
 3. Μαρίνα Ζακύνθου
  Ένα ακόμη σημαντικό έργο, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται και αυτό στα χαρτιά τα τελευταία είκοσι χρόνια και του οποίου η τύχη είναι μάλλον αβέβαιη.
 4. Προβλήτα κρουαζιερόπλοιων
  Θεωρούμε ότι η δημιουργία προβλήτας για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων είναι άμεσης προτεραιότητας για το νησί μας.
 1. ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
 1. Τουριστική Στρατηγική. Θεωρούμε άμεση την ανάγκη εκπόνησης ενός νέου στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης σχετικά με την διαχείριση του τουριστικού προϊόντος. Θα πρέπει να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να αξιολογηθούν τα κύρια χαρακτηριστικά και δεδομένα της νέας τάξης πραγμάτων και βάσει αυτών να χαραχθεί η στρατηγική για την τουριστική προβολή και προώθηση της Ζακύνθου.
 2. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Οι δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στη Ζάκυνθο είναι διευρυμένες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Βασιλικού είναι το φυσικό περιβάλλον του (παραλίες, ενδοχώρα), όπου αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (καταδυτικός, θαλάσσιος, περιπατητικός, πολιτιστικός, αγροτουρισμός, κ.α.)
 3. Τουριστική Προβολή. Θεωρούμε ότι στόχος της διαφημιστικής καμπάνιας του Δήμου Ζακύνθου τα επόμενα χρόνια, πρέπει να είναι η προώθηση νέων μορφών τουρισμού, η ενίσχυση και η διατήρηση των νέων αγορών αλλά και των παραδοσιακών αγορών .
  Η τουριστική προβολή πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχή μας στις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις της Ευρώπης, την προβολή μέσω Internet και τις παραδοσιακές μεθόδους προώθησης, όπως συνεντεύξεις τύπου, αποστολή εντύπων στο εσωτερικό και εξωτερικό, διαφήμιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσκλήσεις σε δημοσιογράφους.

Με Εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος
ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
Η Γραμματέας
ΚΑΠΝΙΣΗ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *