Ελλάδα

Τοπικές εκλογές στις 25 Μαίου 2014

Εδώ και αρκετό καιρό στα πολιτικά παρασκήνια των Αθηνών εχει αναπτυχθεί η συζήτηση για το χρόνο διεξαγωγής των τοπικών εκλογών.

Ο τελευταίος νόμος για την μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση προβλέπει την διεξαγωγή των τοπικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές έτσι ώστε να μην μεταφέρονται στο χώρο της αυτοδιοίκησης οι αντιθέσεις των πολιτών με τα κόμματα.

Ομως μια τέτοια εξέλιξη περιορίζει για μερικούς μήνες το χρόνο θητείας των αιρετών της αυτοδιοίκησης και αυτό είναι κάτι που σε ορισμένους, εξ’ αρχής, δεν άρεσε.

Επί πλέον ορισμένοι αιρετοί που βλέπουν πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο επανεκλογής τους, προωθούν μια ιδέα, σύμφωνα με την οποία τα τρία κόμματα που συγκροτούν την σημερινή κυβέρνηση, να κατέλθουν με κοινά ψηφοδέλτια στις αυτοδιοικητικές εκλογές βάσει μιας κατανομής που θα συμφωνηθεί μεταξύ των τριών αρχηγών. Το σενάριο άρεσε πολύ στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και το είδε και με συμπάθεια η ΔΗΜΑΡ. Ομως δεν αρέσει στο χώρο της Ν.Δ.

Αποψη του Αντώνη Σαμαρά είναι πως η Ν.Δ. πρέπει να διεκδικήσει ηγεμονική θέση στο χώρο των ΟΤΑ ως βασική προϋπόθεση για να διευρύνει την κοινοβουλευτική της βάση, στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Εκ των πραγμάτων μια τέτοια θέση συνεπάγεται το ταχύτερο ξεμπέρδεμα με τις τοπικές εκλογές αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε και υπό ποίες συνθήκες θα γίνουν εθνικές εκλογές.

Για το λόγο αυτό αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση οι εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες να πάνε χρονικά όπως ορίζει ο νόμος Ραγκούση, δηλαδή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 25 Μαίου 2014.

Οσον αφορά τα σενάρια των συνεργασιών η Ν.Δ. δεν έχει κλείσει την πόρτα στα άλλα δύο κόμματα με τα οποία συνεργάζεται στην κυβέρνηση.

Εχει αφήσει να εννοηθεί ότι κατά περίπτωση και κατά περιοχή μπορούν να γίνουν τοπικές συνεργασίες.

Την εξέλιξη αυτή ήδη γνωρίζουν πολλοί εντός και εκτός κυβερνήσεως και μάλιστα χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα  με τη Νέα Δημοκρατία για το θέμα αυτό, δήλωσε από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε σε κομματική εκδήλωση, ότι  οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την χρονική μετάθεση τους.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν ξεχωριστά οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, με τις οποίες συμπίπτουν χρονικά, ή να γίνουν το Φθινόπωρο είπε: μπορεί να  συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, αυτό δεν έχει καμία σημασία,  σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνώ να υπάρξει, η οποιαδήποτε μεταβολή των πραγμάτων, σε σχέση με αυτό που προβλέπεται από την νομοθεσία.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *