Ζάκυνθος

Την Τρίτη 11 Νοέμβρη πληρώνεται η προκαταβολή της επιδότησης

Την ερχόμενη Τρίτη 11 Νοεμβρίου, θα είναι διαθέσιμα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών τα χρήματα που αντιστοιχούν στην προκαταβολή (50%) της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014.
Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση που έχει γίνει τις τελευταίες ώρες για το θέμα από αρμόδιες πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ και μεταθέτει την ημερομηνία της πληρωμής κάποιες ημέρες αργότερα από αυτήν που αρχικά είχε ανακοινωθεί περί τα τέλη Οκτώβρη.
Σημειώνεται πως τα χρήματα αυτά αποτελούν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και τα υπόλοιπα χρήματα αναμένεται να πληρωθούν μέσα στο μήνα Δεκέμβρη, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο δείγμα των παραγωγών.
Συνολικά για τη Ζάκυνθο αναμένεται να καταβληθεί το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ευχάριστα φαίνεται να είναι τα νέα για περίπου 180 παραγωγούς που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης, οι αιτήσεις της ομάδας αυτής των παραγωγών εντάχθηκαν στον κατάλογο των δικαιούχων της επιδότησης και αναμένεται να γίνει η πληρωμή τους κανονικά. Σε ότι αφορά εκκρεμότητες που υπήρχαν σε δικαιούχους περασμένων ετών, ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ ανέφερε πως έγιναν κάποιες πληρωμές και έκλεισαν κάποιες εκκρεμότητες που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Η επιστροφή του ΦΠΑ

Όπως έχει αναφερθεί και σε παλιότερο δημοσίευμα του –Ε- η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει μέσω της Εφορίας Ζακύνθου, αν και σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό κρατήσεων, εξαιτίας οφειλών που μπορεί να έχουν οι αγρότες σε ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
Η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων από την ΕΑΣΖ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Διευθυντή της ΕΑΣΖ, γίνεται παρακράτηση στο σύνολο των οφειλών που μπορεί να έχουν οι παραγωγοί και με ευθύνη της οργάνωσης επιστρέφεται στους αγρότες το συνολικό χρηματικό ποσό που απομένει μετά τις παρακρατήσεις.
Δύσκολη χρονιά για τη  σταφίδα

Συνολικά 1.200 τόνοι σταφίδας συγκεντρώθηκαν φέτος από την ΕΑΣΖ και η διαδικασία παραλαβής του προϊόντος στις αποθήκες της οργάνωσης ολοκληρώθηκε τέλη Οκτωβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί.
Άγνωστη όμως παραμένει η τιμή πώλησης του προϊόντος, με το Διευθυντή της ΕΑΣΖ να χαρακτηρίζει την φετινή ως την δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων ετών, αφενός γιατί δεν έχουν γίνει πολλές πωλήσεις, αφετέρου γιατί οι πωλήσεις που έγιναν χαρακτηρίστηκαν από πολύ χαμηλές τιμές.
«Κάνουμε υπομονή γιατί αφενός πρέπει να διαθέσουμε κάποιες ποσότητες, αφετέρου αναμένουμε μια καλύτερη τιμή. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμή στο προϊόν, αφού δεν μπορούμε να κινούμαστε ευκαιριακά» σχολίασε ο κ. Βισβάρδης, διευκρινίζοντας πως η τιμή εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις διαθέσεις της αγοράς.

Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *