Ζάκυνθος

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου τα εγκαίνια του νέου κτηρίου του ΤΕΙ

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής του Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή εγκαινίων του νέου κτηρίου που θα στεγάσει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Παναγούλα.

Σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση, η τελετή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με τον αγιασμό του νέου κτηρίου, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ, τις τοπικές αρχές αλλά και όλους όσοι συνέδραμαν για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου, που επιτέλους παραδίδεται για χρήση στους φοιτητές και ευρύτερα την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το νέο σύγχρονο κτήριο στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε από την Μητρόπολη, στοίχισε συνολικά 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση προήλθε κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας. Το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότησης και πιο συγκεκριμένα ποσό ίσο με 2 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίστηκε μέσα από το ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάχθηκε στην πορεία το έργο, όταν άρχισαν να διαφαίνονται προβλήματα με τα διαθέσιμα κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές από τον Πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ Ναπολέοντα Μαραβέγια, το παρόν στην επίσημη τελετή των εγκαινίων θα δώσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής, ενώ στην τελετή θα βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου.

Τον αγιασμό θα τελέσουν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, από κοινού με τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, με τον τελευταίο να αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια την «ψυχή» όλου του εγχειρήματος που αφορούσε το νέο κτήριο.

Η διοικούσα επιτροπή θεωρεί πως η κατασκευή του νέου κτηρίου, αποτελεί μια στέρεα βάση για το μέλλον της λειτουργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο, σε μια περίοδο που τα ζητήματα των δραστικών αλλαγών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται στην αιχμή τους. Ειδικά για αυτό το ζήτημα, ο κ. Μαραβέγιας μιλώντας στον –Ε- ανέφερε πως με βάση τις δικές του πληροφορίες, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ειδικά τα τμήματα της Ζακύνθου, δεν «κινδυνεύουν», αφού προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι η κατάργηση και η συγχώνευση τμημάτων που λειτουργούν σε πόλεις με πολλά τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Στην ομιλία του πάντως, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο κ. Μαραβέγιας αναμένεται να αναφερθεί στις προοπτικές ανάπτυξης του ΤΕΙ, τις πιθανολογούμενες εξελίξεις αλλά και άλλες παραμέτρους όπως είναι η μελλοντική σύμπραξη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από τη διοίκηση του ΤΕΙ, το νέο κτήριο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως από το Γενάρη του 2013, οπότε και θα ξενοικιαστούν τα κτήρια που νοικιάζονται στην Παναγούλα ενώ παράλληλα θα «επιστραφεί» στην Μητρόπολη το κτήριο στην πλατεία Κάλβου, που χρησιμοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Μέχρι και τα Χριστούγεννα του 2012, το νέο κτήριο θα λειτουργεί παράλληλα με τα παλιά κτήρια από τα οποία θα ξεκινήσει σταδιακά η μετεγκατάσταση.

Με την παράδοση του νέου κτηρίου, κλείνει οριστικά μια σοβαρή εκκρεμότητα πολλών ετών, αφού μέχρι σήμερα μαθήματα και εργαστήρια φιλοξενούνταν σε χώρους διασκορπισμένους και από πολλές απόψεις ακατάλληλους για τους φοιτητές και τους καθηγητές.

Ο επόμενος στόχος που έχει τεθεί από την πλευρά της Μητρόπολης σε συνεργασία με τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ, είναι η ανέγερση μιας φοιτητικής εστίας για την οποία υπάρχει ήδη διαθέσιμο οικόπεδο στην Παναγούλα. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει πολύ γρήγορα να ευοδωθεί, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις φοιτητών που δεν ακολουθούν σπουδές στα τμήματα της Ζακύνθου, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής στο νησί μας, αλλά και περιπτώσεις φοιτητών που δυστυχώς εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *