Ζάκυνθος

Την παραπομπή της υπόθεσης της Αλ. Ρώμα στον Εισαγγελέα ζητά ο Λ. Γιαννάτος

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα για το έργο της πλακόστρωσης της Αλεξάνδρου Ρώμα, ζητά δημόσια ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και περιφερειακός σύμβουλός του συνδυασμού Ιόνιο Αρχιπέλαγος Λευτέρης Γιαννάτος.

Ο κ. Γιαννάτος, με αφορμή τα όσα αποκάλυψε πρόσφατα σε Συνέντευξη Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύση Μυλωνάς σχετικά με τις αποκλίσεις του έργου που κατασκευάστηκε σε σχέση με την εγκεκριμένη μελέτη, τόνισε πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε δεινή θέση και δεν πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την παραλαβή ενός έργου το οποίο δεν κατασκευάστηκε όπως θα έπρεπε.

«Το θέμα που έχει προκύψει δεν είναι πρωτόγνωρο, ωστόσο αποδεικνύει πως αυτή η άμοιρη χώρα δεν έφτασε τυχαία στα Μνημόνια. Υπήρξαν άνθρωποι που ουδέποτε σεβάστηκαν το δημόσιο χρήμα και θεώρησαν την εξουσία που τους έδωσε ο ελληνικός λαός, ως ιδιοκτησία τους! Τρανό παράδειγμα είναι η Αλεξάνδρου Ρώμα, όπου στην ουσία έγινε το εξής: ένα άλλο έργο προβλέφτηκε και μελετήθηκε και ένα άλλο έργο τελικά κατασκευάστηκε! Από τα στοιχεία προκύπτει για παράδειγμα, πως από το δρόμο προβλεπόταν να περνά μόνο ένα αυτοκίνητο ή ένα μεγάλο φορτηγό, πυροσβεστικό κτλ αφού το συνολικό πλάτος του δρόμου που προβλεπόταν ήταν 4,40 μέτρα. Αντίθετα προβλέπονταν πολύ μεγάλα πεζοδρόμια. Αντί να γίνει αυτό, κατασκευάστηκε ένας δρόμος όπου προεξέχουν οι ανθώνες, με πεζοδρόμια πλάτους ενός μέτρου και πλάτος 8 μέτρων» σχολίασε ο κ. Γιαννάτος, τονίζοντας πως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι μηχανικοί της κρατικής περιφέρειας, όταν έκαναν έλεγχο στο έργο τον Ιανουάριο του 2003, βεβαίωσαν πως το έργο εκτελέστηκε σύμφωνα με την μελέτη.

«Εδώ έχουμε μια ψευδή βεβαίωση, δηλαδή ένα ποινικό αδίκημα με κάποιους να κοροϊδεύουν κάποιους άλλους. Η μελέτη άλλα προέβλεπε και άλλα έγιναν, αλλά οι πληρωμές έγιναν με βάση την μελέτη! Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, άλλος αριθμός φωτιστικών προβλεπόταν στην μελέτη και άλλος τελικά τοποθετήθηκε. Κατά τη γνώμη μου η Περιφέρεια βρίσκεται σε δεινή θέση και γεννάται θέμα για την παραλαβή του έργου. Από την στιγμή που υπάρχει τεχνική έκθεση από τις Υπηρεσίες της ΠΙΝ, που βεβαιώνει ότι το έργο δεν έχει καμία σχέση με την μελέτη, πως θα το δεχτούν στην Ε.Ε; Πως θα αποφύγουμε να πληρώσουμε τα χρήματα του έργου; Είναι δυνατόν να πει ψέματα για το έργο και η Περιφέρεια;» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννάτος και πρότεινε να ενημερωθεί για το θέμα ο Εισαγγελέας.

«Δεν έχω κανένα σύνδρομο καταδίωξης, αλλά όλοι αυτοί που μας έφτασαν στο σημερινό σημείο, θα πρέπει να πληρώσουν. Αυτό επιβάλει το περί δικαίου αίσθημα. Κατά τη γνώμη μου, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, ανάλογα και με την έκβαση της υπόθεσης για την παραλαβή του έργου και την επιστροφή των χρημάτων, η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί ένα ολόκληρο νησί να ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια με αυτό το θέμα και η Δικαιοσύνη να είναι απούσα. Τίθεται θέμα σεβασμού προς τον πολίτη» δήλωσε ο κ. Γιαννάτος και συμπλήρωσε πως θα μπορούσε να γίνει μια πιο αναλυτική συζήτηση για το θέμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν εκ των υστέρων από τον Αντιπεριφερειάρχη και όχι κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η παραλαβή του έργου, είναι πιο σοβαρό από την λειτουργία του δρόμου ως πεζόδρομου, αφού ο Έλληνας φορολογούμενος κινδυνεύει να χρεωθεί με το ποσό του 1.000.000 Ευρώ! Πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τον τρόπο που θα γίνει η παραλαβή και για τις εργασίες που θα βεβαιωθούν. Επιπλέον τίθεται και θέμα ηθικής φύσης. Είναι δυνατόν η κρατική περιφέρεια να παίρνει χρήματα από την Ευρώπη και να κατασκευάζει άλλο έργο από αυτό που προβλέπεται; Σε ποιο σοβαρό Κράτος γίνονται όλα αυτά;» σχολίασε ο κ. Γιαννάτος επαναλαμβάνοντας πως τέτοιες πρακτικές εμφανίζονται και σε άλλες περιπτώσεις.

«Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στο πάρτυ που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, έχουν την τάση να μηδενίζουν το κοντέρ του χρόνου και να θεωρούν πως όλα ξεκίνησαν από το Μνημόνιο και μετά. Αυτό το κάνουν γιατί θέλουν να βγάλουν τον εαυτό τους από το κάδρο των ευθυνών! Αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε είναι το πώς φτάσαμε ως εδώ» κατέληξε.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *