Ενώ το ζήτημα της επεξεργασίας της βιολογικής ιλύς (της γνωστής σε εμάς λυματολάσπης) που παράγεται κατά την επεξεργασία των λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΖ παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και αποτελεί ακόμη ένα καυτό ζήτημα που πρέπει να λυθεί άμεσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο χημικός μηχανικός της Επιχείρησης Κώστας Χρυσικόπουλος, διευκρινίζει πως το υλικό αυτό όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και για αγροτική χρήση!
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στον -Ε- τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που γίνονται στην βιολογική ιλύ δείχνουν πως η συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων είναι πολύ χαμηλή και μάλιστα πολύ πιο κάτω από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια που την καθιστούν κατάλληλη για αγροτική χρήση.
Αξίζει να αναφέρουμε πως τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τον τελευταίο εργαστηριακό έλεγχο που έγινε τον Οκτώβρη του 2013.
Ανάλογοι έλεγχοι σύμφωνα με τον κ. Χρυσικόπουλο, γίνονται μια με δύο φορές το χρόνο προκειμένου να διαπιστώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η βιολογική ιλύς και κατά πόσο τίθεται θέμα επικινδυνότητας για το περιβάλλον.
Για την δυσοσμία που καταγγέλθηκε, σχολίασε πως παρατηρείται μόνο το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και όχι κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Σε ότι αφορά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την τελική διάθεση του υλικού αυτού, ο κ. Χρυσικόπουλος σημείωσε πως είναι θέμα που καλείται να διαχειριστεί η Διοίκηση της ΔΕΥΑΖ, καθώς πλέον έχει σταματήσει η δυνατότητα να διατίθεται στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ στον Σκοπό. Ο ίδιος ωστόσο, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιου της ΔΕΥΑΖ πρόταση για τη διάθεση του υλικού αυτού εκτός Ζακύνθου, αφού τουλάχιστον προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική λύση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο κ. Χρυσικόπουλος, υπάρχει η δυνατότητα για την μεταφορά του υλικού αυτού σε ειδική μονάδα με έδρα την Βέροια και ένα κόστος που ανέρχεται στα 129 ευρώ ανά τόνο!
Η μεταφορά της ιλύος εκτός Ζακύνθου μεταφράζεται με λίγα λόγια σε ένα τεράστιο κόστος για τη ΔΕΥΑΖ και κατά συνέπεια τους κατοίκους του νησιού, αν αναλογιστεί κανείς πως καθημερινά κατά την περίοδο του Καλοκαιριού, παράγεται στο νησί μας μια ποσότητα 10 με 15 τόνων βιολογικής λάσπης.
«Μπροστά σε αυτή τη δαπάνη το κόστος για την ηλεκτροδότηση του Βιολογικού είναι αστείο!» σχολίασε ο κ. Χρυσικόπουλος κάνοντας λόγο για μια δαπάνη που μπορεί να αγγίξει τα 1500 με 2000 Ευρώ την ημέρα προκειμένου η λυματολάσπη να μεταφερθεί για διάθεση και περαιτέρω επεξεργασία εκτός Ζακύνθου.
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως παρά το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ σταμάτησε να δέχεται τη λυματολάσπη, οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΖ επεξεργάζονται και τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ, που ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα παράγονται σε μεγάλες ποσότητες λόγω των συχνών βροχοπτώσεων.
Οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού στο ΧΥΤΑ δεν λειτούργησαν ποτέ μέχρι σήμερα και το γεγονός αυτό είναι ακόμη μια παράμετρος που αποδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο χώρο.
Σημειώνεται πως η λειτουργία του Βιολογικού, είναι ένα από τα έργα που εκκρεμούν στο ΧΥΤΑ λόγω της παύσης εργασιών από τον ανάδοχο που είχε αναλάβει την εργολαβία των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.