Ζάκυνθος

Την δημιουργία «Τράπεζας Χρόνου» στη Ζάκυνθο αποφάσισε το Τ.Σ της Πόλης

Τη δημιουργία στη Ζάκυνθο μιας «Τράπεζας Χρόνου», ενός οργανωμένου δηλαδή τρόπου ανταλλαγής υπηρεσιών που θα υποκαθιστά το χρήμα και θα στηρίζεται στην συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, αποφάσισε το Τοπικό Συμβούλιο της Πόλης, στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση στην συνεδρίαση ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Θανάσης Παπαηλιού, έχοντας προφανώς υπόψη αντίστοιχες πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η Τράπεζα χρόνου, αποτελεί ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μέσα από το οποίο οι πολίτες προσφέρουν ένα αγαθό που δεν αποτιμάται σε χρήματα και είναι ο ελεύθερος χρόνος τους. Χρόνο, που θα διαθέσουν για να παρέχουν μια οποιαδήποτε υπηρεσία σε κάποιο συμπολίτη τους όπως είναι αγροτικές και οικοδομικές εργασίες, μαθήματα μιας ξένης γλώσσας ακόμη και το μαγείρεμα ενός φαγητού. Η «ανταμοιβή» τους δε θα είναι χρήματα, αλλά η προσφορά μιας άλλης αντίστοιχης υπηρεσίας.

Για παράδειγμα, μέσα από την Τράπεζα Χρόνου, θα μπορεί κάποιος καθηγητής να προσφέρει δωρεάν μαθήματα μιας ξένης γλώσσας και σε αντάλλαγμα, θα μπορεί κάποιος άλλος περιποιηθεί τον κήπο του.

Η απόφαση για τη δημιουργία της Τράπεζας Χρόνου, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Τοπικό Συμβούλιο και σύντομα θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Πόλης Αλφρέδος Ξένος, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επικοινωνία με τη δημοτική αρχή της Λαμίας, αφού στην θεσσαλική πόλη, λειτουργεί ήδη με επιτυχία μια Τράπεζα Χρόνου.

«Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και μέσα από την Τράπεζα Χρόνου, μπορούν να δοθούν κάποιες λύσεις. Θέλει όμως προσπάθεια και οργάνωση και ελπίζουμε να έχει επιτυχία» ανέφερε ο κ. Ξένος, συμπληρώνοντας πως στη Ζάκυνθο και γενικότερα στην επαρχία, υπάρχει μια παράδοση στην ανταλλαγή εργασίας, αφού πολλές οικογένειες συνεργάζονται για την αποκομιδή της ελιάς και των σταφυλιών.

Το επόμενο διάστημα  εκπρόσωποι από το Τοπικό Συμβούλιο της Πόλης θα ενημερώσουν για την απόφασή τους το Δημοτικό Συμβούλιο και θα καταβληθεί από κοινού προσπάθεια ώστε η Τράπεζα χρόνου, να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.

Πληροφορίες πάντως από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λαμιέων αναφέρουν σχετικά με την Τράπεζα Χρόνου:

 

Τι είναι η Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου : 

Πρόκειται για τράπεζα χωρίς χρήματα. Η Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου λειτουργεί ως εργαλείο κοινωνικοποίησης και ενδυνάμωσης του ατόμου και υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό “νόμισμα – χρόνο” ή “νόμισμα – εργασία”. Η τράπεζα αυτή αποτελεί ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, χωρίς χρηματική αμοιβή, και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για κάθε ώρα εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών που δίνει ένα μέλος, ζητεί και λαμβάνει μια ώρα προσφοράς σε τομείς που χρειάζεται. 

 Πως λειτουργεί : 

Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται από μία κεντρική μονάδα που χρεώνει και πιστώνει τον λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους όπως μια τράπεζα κρατάει λογαριασμό των αναλήψεων και καταθέσεων. 
 Σε μια τράπεζα Ελεύθερου χρόνου, ένας γιατρός ή δικηγόρος που προσφέρει μια ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μια ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, υπηρεσίες δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κι ένα άτομο που δεν διαθέτει ανάλογη εξειδίκευση. Κατά συνέπεια τα άτομα που βοηθούνται αφενός νοιώθουν καλύτερα με την οπτική πως έχουν κάτι ανταλλάξιμο με αξία, δηλαδή τον χρόνο τους, και αφετέρου βοηθούνται να επανενταχτούν, εφόσον η εργασία όλων στην τράπεζα αξιολογείται ποιοτικά και αυτό λειτουργεί ως ανταμοιβή αλλά κι ως κίνητρο αναβάθμισης προσόντων. Κάθε άτομο που γίνεται μέλος, πρέπει να νοιώθει την εμπιστοσύνη από και προς τα υπόλοιπα μέλη. Δεν υποχρεώνεται να κάνει τίποτα που δεν έχει προσφερθεί το ίδιο να κάνει αλλά πρέπει να προσπαθήσει να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί. Κάθε άτομο περιγράφει τι θα μπορούσε να προσφέρει και τι υπηρεσίες είναι πιθανό να χρειαστεί. Στη συνέχεια οι άνθρωποι του Δήμου αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν το ταίριασμα προσφοράς και ζήτησης. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *