Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη η απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος “Πηλό́ς Λουτρών Κυλλήνης” που βρίσκεται στον οικισμό Κυλλή́νης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, του Νομού Ηλείας.
Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού για την αναγνώριση των Λουτρών της Ελλάδας που φέρουν τις προδιαγραφές ως Ιαματικών στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης της χώρας να επένδυση σε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού. Σύμφωνα με το Global Wellness Economy Monitor η παγκόσμια «βιομηχανία» ευεξίας αναπτύχθηκε την περίοδο 2015-2017 κατά 12,8%, από 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εξ αυτών τα 56,2 δις. δολάρια (στοιχεία 2017) προέρχονται από την αγορά των ιαματικών λουτρών η αξία της οποίας εκτιμάται να ξεπεράσει τα 77 δις. δολάρια το 2022.
Το ερώτημα που τίθεται μοιραία είναι σε ποιο βαθμό αυτού του είδους ο τουρισμός θα μπορούσε να αναπτυχθεί και στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στα Ξύγκια, όπου ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την αναγνώριση της πηγής ως ιαματική. Αναφορά στο θέμα έγινε πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, καθώς ο Δήμος παρουσίασε την αξιοποίηση της πηγής ως ένα από τα έργα που έχει συμπεριλάβει στην «ατζέντα του».
*Περισσότερα στο φύλλο του ΕΡΜΗ
Ermisnewsroom/Μαριλένα Παπαδάτου