Κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού εξακολουθεί επικρατεί στα επιτελεία κομμάτων και συνδυασμών τις τελευταίες εβδομάδες από τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων ερευνών που αποτυπώνουν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης.
Οι εξελίξεις αυτές είναι απόλυτα ανατρεπτικές στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και σημαντικά διαφοροποιημένες σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σε νησιά όπως η Ζάκυνθος.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης εξακολουθεί να απορρίπτει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για υποψηφίους τόσο στους δήμους όσο και στις περιφέρειες και απαντά με τη φράση “κανένας”, ενώ ένα άλλο, επίσης σημαντικό ποσοστό, συνεχίζει να απαντά με τη φράση “δεν απαντώ”!
Το τελευταίο έχει προφανώς σχέση με το φόβο που προκαλεί ακόμα και σήμερα σε ορισμένους συμπολίτες μας η αποκάλυψη των προτιμήσεων τους, όσον αφορά πρόσωπα και συνδυασμούς.
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη Ζάκυνθο φέρονται να έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις έρευνες για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, όμως καμία δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και αυτό αντανακλά την αίσθηση ότι καμία δεν ικανοποιεί απόλυτα τους ενδιαφερομένους που τις έχουν παραγγείλει.
Ευρωεκλογές
Το πολιτικό κλίμα που αποτυπώνουν αυτές οι έρευνες σε σχέση με τις ευρωεκλογές είναι σαφές πως ευνοούν την αριστερά και συγκεκριμένο τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο δίνουν μεν προβάδισμα αλλά όχι σε έκταση τέτοια που να προκαλεί την εντύπωση των μεγάλων ανατροπών. Ειδικά στο Ιόνιο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα προβάδισμα από 3 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το δεύτερο κόμμα που είναι η Ν.Δ. Κάτω από τη Ν.Δ. φέρονται να βρίσκονται τα κόμματα ΚΚΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι πολίτες φέρονται να υποστηρίζουν ότι η πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση είναι – κατ’ αρχήν – οι δημοτικές εκλογές, μετά οι ευρωκελογές και τελευταίες οι περιφερειακές εκλογές.
Περιφερειακές εκλογές
Στην Περιφέρεια, απ’ όσες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει προς το παρόν, φαίνεται πως μέχρι πρόσφατα επικρατέστεροι ήταν οι κ.κ. Σπύρου και Γαλιατσάτος αφήνοντας “μακράν πίσω” τους άλλους υποψηφίους.
Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί όλοι οι υποψήφιοι, το εκλογικό σώμα αποδίδει στις περιφερειακές εκλογές χαρακτηριστικά πολιτικής μάχη με ιδεολογικά κριτήρια και γι αυτό οι επικρατέστεροι φέρονται να είναι αυτοί που υποστηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα. Δηλαδή τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο εκείνο το χαρακτηριστικό το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών είναι αυτό που σχετίζεται με την γεωγραφική καταγωγή των υποψηφίων καθώς είναι βέβαιο πως οι κάτοικοι του πολυπληθέστερου νησιού της περιφέρειας, δηλαδή η Κέρκυρα με πληθυσμό περίπου το 45% της περιφέρειας, παραδοσιακά δείχνει να προτιμά τους υποψήφιους που κατάγονται απ΄αυτήν.
Δημοτικές εκλογές
Στο Δήμο Ζακύνθου τα στοιχεία των ερευνών που έχουν διαρρεύσει φέρουν την εκλογική μάχη να καθορίζεται από την δημοτικότητα των κ.κ. Κολοκοτσά, Κουρή και Μποζίκη. Παρότι κι εδώ το εκλογικό σώμα είναι ακόμα συγκρατημένο στις απαντήσεις του και σε ένα ένα ποσοστό 25% αποφεύγει να απαντήσει στα ερωτήματα των ερευνητών, ποιόν προτιμά για υποψήφιο Δήμαρχο, ωστόσο μεταξύ εκείνων που απαντούν φαίνεται πως ο κ. Παύλος Κολοκοτσάς διατηρεί ισχυρό προβάδισμα με αξιοσημείωτες διαφορές, ιδιαίτερα στις απαντήσεις των ερωτήσεων που αναφέρονται στο δίλλημα των υποψηφιοτήτων για το β΄ γύρο της αναμέτρησης. Σε αυτές τις απαντήσεις ο κ. Παύλος Κολοκοτσάς φαίνεται να κερδίζει με σημαντική διαφορά τους αντιπάλους του.
Τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα έδιναν με σαφήνεια την εντύπωση πως η εκλογική μάχη στο Δήμο θα κριθεί σε επαναληπτική αναμέτρηση, δηλαδή στο β’ γύρο της 25ης Μαΐου. Σε μια τέτοια προοπτική οι εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ των αναλυτών, φέρουν ως επικρατέστερους τους κ. κ. Παύλο Κολοκοτσά και Μίμη Μαρίνο – Κουρή.
Και οι δύο εμφανίζουν διαρκώς αυξανόμενες τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης και ειδικά ο δεύτερος, παρότι ξεκίνησε με χαμηλά ποσοστά βρίσκεται πολύ κοντά στο να κάνει την έκπληξη των εκλογών.
Αντίθετα ο κ. Παύλος Κολοκοτσάς εμφανίζει από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, μεγάλη συσπείρωση στο χώρο της κεντροδεξιάς και παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προτιμήσεων της κοινής γνώμης.
Ο κ. Γιώργος Κωνσταντίνου προς το παρόν κινείται στα όρια της εκλογικής δύναμης που έχει το ΚΚΕ στο νομό, ενώ ο κ. Διον. Γουάστωρ, παρά την θαρραλέα στάση του σε πολλά ζητήματα φαίνεται να εμφανίζει προβλήματα αναγνωσιμότητας στους αγροτικούς πληθυσμούς.
Σε κάθε περίπτωση και προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως η πορεία των υποψηφίων προς τις εκλογές είναι μια πολύ δυναμική υπόθεση και πως αυτό που συμβαίνει στην κοινή γνώμη σήμερα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως μπορεί να συμβεί και αύριο. Άλλωστε η εκλογική μάχη μόλις άρχισε και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι να ολοκληρωθεί.