Ζάκυνθος

Τα σκάνδαλα των ΟΤΑ στη Ζάκυνθο

Ευρεία δημοσιότητα αποκτούν μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν εντοπιστεί στο χώρο των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια μετά από έρευνες του ΣΔΟΕ και παρεμβάσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών.

Το έναυσμα δίνει η πρόσφατη βαριά καταδίκη του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, γεγονός που αποδεικνύει ότι το επίπεδο της διαφθοράς στους ΟΤΑ τις τελευταίες δεκαετίες συχνά ξεπερνούσε και αυτά μεγάλων υπουργείων και κρατικών οργανισμών.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες  στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται Δήμαρχοι, πρώην Νομάρχες, Περιφερειάρχες, και σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ελέγχονται, αυτοί αλλά και πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος για  παράνομο και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Για ορισμένους, ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες  ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών τους, αφού προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Μετά την καταδίκη-σοκ του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, οι ελεγκτικές αρχές εμφανίζονται αποφασισμένες να σπάσουν το απόστημα της διαφθοράς και να οδηγήσουν τους παρανομούντες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος είναι πολυάριθμες και αφορούν παράνομες αναθέσεις δημοτικών έργων, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και κακοδιαχείριση.

Την ίδια ώρα, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ετοιμάζει την ένατη ετήσια έκθεσή του, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο και έχει τους ΟΤΑ στην κορυφή της κατάταξης των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Όπως άλλωστε είχε περιγραφεί και στην προηγούμενη έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ευρήματα παραπέμπουν σε ενδείξεις για παράνομο πλουτισμό, έκδοση εικονικών βεβαιώσεων παντός τύπου, ατασθαλίες αλλά και στρεβλές αποφάσεις σχετικά με θέματα περιβαλλοντικά, με τεχνικά έργα, διοικητικές αποφάσεις κτλ.

 

Δίκες, σκάνδαλα και καταγγελίες στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο αναμένεται με ενδιαφέρον η εκδίκαση της υπόθεσης της απόπειρας εμπρησμού στο ΞΕΝΙΑ το 2007 με κατηγορούμενους τον πρώην Δήμαρχο Ακη Τσαγκαρόπουλο, τον τότε ταμία του Δήμου και δύο ιδιώτες, υπόθεση με κομβικό χαρακτήρα για την εξιχνίαση και άλλων σοβαρών υποθέσεων στο χώρο των ΟΤΑ. Η δίκη θα γίνει στο Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας στις 15 Μαρτίου.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου, αναμένεται η συνέχεια της δίκης για την υπόθεση με τα “εικονικά” τιμολόγια του δήμου Αλυκών, μετά τον ορισμό δικηγόρων – με ευθύνη του δικαστηρίου – για δύο από τους κατηγορουμένους,  ενώ τουλάχιστον τρεις άλλες δικογραφίες που αφορούν παράνομες συναλλαγές των ΟΤΑ κατά το παρελθόν εξετάζονται από την τακτική δικαιοσύνη. Μία από αυτές αφορά τη σύναψη δανείου  του Συνδέσμου Καθαριότητας με ιδιωτική τράπεζα – κατά το παρελθόν – την οποία όμως αμφισβήτησε δικαστικά στη συνέχεια η διοίκησή του και για την οποία ερευνάται ποιοι τελικά θα αποπληρώσουν εντόκως την τράπεζα και υπό ποίες συνθήκες συνάφθηκαν αυτά τα δάνεια.

Παράλληλα και σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, καταγγελίες και έγγραφα για σκανδαλώδη διαχείριση δημοσίων έργων, από πρώην και νυν αιρετούς της Ζακύνθου, βρίσκονται εδώ κι μέρες στο γραφείο του Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή.

Επίσης στον Εισαγγελέα έχει  ήδη κατατεθεί το πόρισμα των ερευνών για την κατάσταση που βρήκε ο έλεγχος στην περιβόητη Επιχείρησης Καθαριότητας, θυγατρική του Συνδέσμου Καθαριότητα,  που καταγράφει μέχρι και υπεξαίρεση χρημάτων, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες  γίνεται προσπάθεια να μην ανοίξουν και άλλες υποθέσεις που αφορούν την σκανδαλώδη διαχείριση των οικονομικών δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών κατά το παρελθόν, καθώς αιρετοί που είχαν την ευθύνη τους φέρονται να επιζητούν τον συμψηφισμό των ευθυνών τους με πράξεις και παραλείψεις άλλων αιρετών.

Παρά ταύτα υπάρχει η εκτίμηση πως τα μεγάλα σκάνδαλα κρύβονται στο χώρο των δημοτικών επιχειρήσεων και τυχόν διερεύνησή τους θα σημάνει την απαρχή ενός νέου και μεγάλου κύκλου αποκαλύψεων, ενώ διόλου απαρατήρητο δεν έχει περάσει το γεγονός ότι για ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις,  δεν έχουν δημοσιευθεί ισολογισμοί ή λογιστικές καταστάσεις, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *