Ζάκυνθος

Τα πρώτα ραβασάκια της Εφορίας έφτασαν και στη Ζάκυνθο!

Τα πρώτα ραβασάκια της Εφορίας για έλεγχο σε όσους έχουν μεταφέρει χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, άρχισαν να καταφτάνουν και σε φορολογούμενους στη Ζάκυνθο.

Περίπου 54 χιλιάδες είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εντοπιστεί να έχουν καταθέσεις  στο εξωτερικό και πλέον καλούνται να αποδείξουν στην Εφορία ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από νόμιμα και φορολογημένα εισοδήματα.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως αυτά δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου, τα μισά, υπό τη μορφή αναδρομικού φόρου.

Για το νομό Ζακύνθου υπάρχει – κατ’ αρχήν – η εκτίμηση ότι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στείλει χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες.

Πρόσωπα γνωστά αλλά και πρόσωπα υπεράνω υποψίας φιγουράρουν ήδη στις σχετικές λίστες που έχει πάρει το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες.

Από αυτούς οι περισσότεροι κινήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, όταν άρχισε να διαδίδεται η   εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει οικονομικά.

Άλλοι με εμβάσματα και άλλοι με βαλιτσάκια μετέφεραν σε τράπεζες του Λονδίνου, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Ελβετίας τεράστια ποσά από το φόβο ότι μία έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ θα τους έκανε να τα χάσουν.

Κάποιοι άλλοι όμως είχαν χρήματα στο εξωτερικό από πολύ παλιά, είτε διότι διέθεταν επιχειρήσεις  και δραστηριότητες στο εξωτερικό είτε διότι είχαν συγγενικά τους πρόσωπα εκεί.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία προσώπων που επένδυσαν στις λεγόμενες offsore ή υπεράκτιες εταιρείες, αυτές που κινούνται με υπερβολική ευκολία από χώρα σε χώρα και από “φορολογικό παράδεισο” σε “φορολογικό παράδεισο”. (Υπάρχουν και τέτοιοι ακόμα). Αυτοί συνήθως διακινούν χρήματα που δεν προκύπτουν από νόμιμες συναλλαγές.

Όπως μας έλεγε άνθρωπος της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζει πολλά στοιχεία, οι περισσότεροι που κινήθηκαν τα τελευταία χρόνια και έστειλαν χρήματα σε τράπεζες τους εξωτερικού  ανήκουν στην κατηγορία των εύπορων επαγγελματιών της τοπικής αγοράς.

Υπάρχουν όμως ανάμεσά τους και πολλοί άνδρες και  γυναίκες,  από τους αποκαλούμενους εισοδηματίες ενώ δεν λείπουν οι αγρότες και φυσικά οι ξενοδόχοι.

Συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν φύγει περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ από την τοπική αγορά μέσω εμβασμάτων στο εξωτερικό, τα τελευταία τρία χρόνια.

Τώρα οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, εφόσον δεν αποδείξουν ότι για τα χρήματα που έχουν στείλει σε τράπεζες του εξωτερικού έχουν φορολογηθεί και είναι νόμιμα, να τους ζητηθεί να επιστρέψουν το 45%.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *