Quantcast

Γνώμες

Τα πρόστιμα δεν είναι λύση για την προστασία του περιβάλλοντος ….

Ένα ακόμα πρόστιμο επιβλήθηκε στο φορέα της καθαριότητας του νησιού μας και αυτή τη φορά ήταν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που το προσδιόρισαν με βάση μια σειρά από διαδικασίες που έπρεπε να τηρούνται.

Καθώς βλέπουμε ότι το ένα πρόστιμο διαδέχεται το άλλο και επειδή αυτή η ιστορία έρχεται από παλιά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι δημότες μας οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μέσω της αύξησης των τελών, θεωρούμε επιβεβλημένο να επισημάνουμε τα εξής:

Η μέχρι τώρα πορεία των αρμοδίων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει αποδείξει ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα και ακόμα και ως διαχειριστές είναι ελλιπείς.

Η επιβολή προστίμων, που γίνεται μετά από ελέγχους, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, κάτι που έχουμε επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή απόφαση του πρώην περιφερειάρχη να επιβάλλει πρόστιμο σε υπεύθυνο τοπικής ομάδας, επειδή σε χώρο που προοριζόταν για γήπεδο είχαν πέσει μπάζα και σκουπίδια. Η αντιπαράθεση που προέκυψε εκείνο το διάστημα αποτελεί χρήσιμη εμπειρία γιατί έδειξε την αναποτελεσματικότητα του μέτρου.

Με τα πρόστιμα δεν εξυγιαίνεται ο χώρος και δεν αναλαμβάνεται πρωτοβουλία για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση και αλλαγή στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να γίνουμε αποτελεσματικοί.

Αγγελική Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *