Ζάκυνθος

Τα νεκρά φύκια στο Καλαμάκι εμπόδιο στην ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας

Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας στο Εθνικό θαλάσσιο πάρκο;

To ερώτημα αυτό μας έθεσαν  κάτοικοι του κόλπου Λαγανά μετά την ανεξήγητη συμπεριφορά των εκπροσώπων  του ΕΘΠΖ να μην τους επιτρέψουν να καθαρίσουν τις ακτές, που έχουν παραχωρηθεί έναντι υψηλοτάτου μισθώματος, από τα νεκρά φύκια που εκβράζει η θάλασσα.

Η στάση του κρίνεται μόνο ως διακοσμητική, μας είπαν οι άνθρωποι που έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ για να του δοθεί η άδεια να στήσουν μερικές δεκάδες ομπρέλες, απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον.

Επισκεφτήκαμε κι εμείς την περιοχή και εκεί διαπιστώσαμε ότι έχουν εκβραστεί τεράστιοι όγκοι από φύκια που:

Δεν επιτρέπουν στις χελώνες να βγούν στην ακτή για να γεννήσουν.

Διώχνουν τους τουρίστες από την περιοχή και

Αφήνουν δίχως δουλειά και εισόδημα τους, βάρβαρα επιβαρυμένους από το Πάρκο, ιδιοκτήτες ομπρελοκαθισμάτων.

Η πολιτική του να μην καθαρίζεται η ακτή από τα φύκια – που δεν είναι παρά νεκροί οργανισμοί – εφαρμόζεται μόνο τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την θητεία της κας Καραγκούνη. Ολοι θυμόμαστε ότι πρώτος πρόεδρος του Πάρκου και εκ των θεμελιωτών του συστήματος προστασίας της χελώνας, καθηγητής Γιάννης Παντής στην διάρκεια της θητείας του επέτρεπε να γίνεται ο καθαρισμός , όπως άλλωστε έχει καταγραφεί στις τοπικές εφημερίδες.

Ετσι μια ανεξήγητη και αντιεπιστημονική εμμονή του Πάρκου να μην απομακρύνονται τα νεκρά φύκια από τις ακτές, κινδυνεύει να ανάψει ξανά φωτιές στον βιότοπο και προς το παρόν τις επικρίσεις δέχονται οι αιρετοί της Ζακύνθου που δεν ηγούνται της προσπάθειας να καθαριστεί η περιοχή τους.

Κι αν αντί για φύκια είχαν εκβραστεί νεκρά ψάρια, θα τα αφήναμε στις ακτές να βρωμίσουν;  μας έθεσε το ερώτημα ένας εκ των επαγγελματιών της περιοχής!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *