Quantcast

Γνώμες

Τα αυτονόητα της Δημοκρατίας!

Μόλις προχθές μια έμπειρη συνάδελφος από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η Βασιλική Σιούτη, δημοσίευσε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο με τίτλο “θεμελειώδεις προϋποθέσεις διαφάνειας στην πολιτική”, το οποίο αναφερόταν στα, γεμάτα ψέματα, βιογραφικά διαφόρων πολιτευτομένων και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, μέσω των οποίων οι απλοί πολίτες θα πληροφορούνται προεκλογικά, όλα όσα πρέπει να ξέρουν για τους υποψηφίους, πριν ψηφίσουν.
Οι ψηφοφόροι, ανέφερε, πηγαίνουν στην κάλπη χωρίς να γνωρίζουν πολύ βασικά πράγματα για τους υποψήφιους, όπως π.χ. αν έχουν εργαστεί στη ζωή τους ή αν έχουν καταδικαστεί για απάτες.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η “υποχρέωση κάθε υποψηφίου να δίνει στη δημοσιότητα αναλυτικά, ακριβή στοιχεία για το βιογραφικό και τις δραστηριότητές του θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αναβάθμιση της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα”.

Και αφού αναφέρει στο άρθρο πλείστα παραδείγματα απόκρυψης σημαντικών στοιχείων από συγκεκριμένους πολιτικούς, προτείνει:

Πλήρες και αναλυτικό βιογραφικό λοιπόν, με έμφαση στην εργασιακή εμπειρία και υποχρέωση λεπτομερούς δήλωσης εάν έχουν λάβει χρήματα από το ελληνικό Δημόσιο ή κάποιο ευρωπαϊκό φορέα (ακόμα και αν πρόκειται για ένα ευρώ), είτε ως άτομα είτε ως επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν. Υποχρεωτική θα πρέπει να είναι και η ανάρτηση στον ιστότοπό τους του «πόθεν έσχες» των τελευταίων ετών, το εάν χρωστούν και πόσα σε τράπεζες και στο Δημόσιο και το αν έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.

Και καταλήγει: Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ διαφάνειας, η οποία έως τώρα δεν υπάρχει. Σε μια δημοκρατία που λειτουργεί υποδειγματικά, όλα αυτά θα ήταν αυτονόητα. Σε μια δημοκρατία όμως που δεν λειτουργεί, τα αυτονόητα είναι ζητούμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *