Ζάκυνθος

Τα αυξημένα τέλη οδηγούν τους πολίτες στην επιστροφή των τάφων

Μια πτυχή της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει κάποιοι συμπολίτες μας αναδείχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκαν οι αιτήσεις πολιτών για να επιστρέψουν τους τάφους τους στο Δήμο, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οφειλές τους για τα τέλη νεκροταφείων.

Πιο συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή εξέτασε συνολικά τέσσερις αιτήσεις συμπολιτών μας και η απόφαση που ελήφθη αφορούσε τη διαγραφή των οφειλών για τα τέλη αλλά και την έναρξη των διαδικασιών ώστε οι τάφοι να επιστρέψουν στην περιουσία του Δήμου.

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα της καταβολής των οφειλών για τα τέλη νεκροταφείων, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, αφού συμπολίτες μας παραλάμβαναν ειδοποιητήρια από το Δήμο για υπέρογκες οφειλές πολλών ετών. Αυτό που κυρίως επεσήμαναν είναι πως επί χρόνια δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση για τις οφειλές τους, ενώ ταυτόχρονα έθιγαν το ζήτημα της μακροχρόνιας εγκατάλειψης των κοιμητηρίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γεγονός που έκανε ακόμη πιο μεγάλη την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι σήμερα καλούνταν να πληρώσουν για υπηρεσίες που δεν παρέχονταν για χρόνια.

Ο υπάλληλος των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Σ. Ξένος, που ήταν ο εισηγητής του θέματος, ανέφερε πως οι συμπολίτες μας έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση με την οποία κάνουν γνωστό πως δεν μπορούν να πληρώσουν τα τέλη που οφείλουν και ζητούν να μην έχουν καμία υποχρέωση για τους τάφους που κάποτε αγόρασαν και αυτοί να επιστραφούν στο Δήμο.

Το ερώτημα που τέθηκε από μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και πιο πιεστικά από το δημοτικό σύμβουλο Διονύση Μουζάκη, αφορούσε το ζήτημα της διαγραφής των τελών, με τον κ. Μουζάκη να επισημαίνει πως ο Δήμος δεν μπορεί να στερηθεί αυτά τα έσοδα. Ο ίδιος μάλιστα αναρωτήθηκε αν οι τάφοι έχουν αγοραστεί ή νοικιαστεί, αλλά και το τι πρόκειται να γίνει αν οι ίδιοι πολίτες στο μέλλον ζητήσουν να αγοράσουν άλλους τάφους.

Από την πλευρά του κ. Ξένου πάντως επισημάνθηκε πως σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία, μετά από δέκα χρόνια μη καταβολής τελών οι τάφοι επιστρέφονται αυτοδίκαια στο Δήμο και αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα είδος «κατάσχεσης» για τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν.

Παρόλα αυτά, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου έχει μηχανογραφημένα στοιχεία από το 2009 και μετά, αν και με βάση τα στοιχεία των Οικονομικών Υπηρεσιών οι οφειλές μπορεί να υπάρχουν από το 2004

Αυτό που επίσης αναφέρθηκε από τον ίδιο, είναι πως το φαινόμενο των αιτήσεων για επιστροφή των τάφων παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό από πέρυσι.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *