Στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, στο Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων αλλά και στον Ενιαίο πλέον Φόρο που θα αρχίζει να επιβάλλεται από το 2014, ακόμη ένα «τέλος» έρχεται να προστεθεί στις πλάτες των ιδιοκτητών ακινήτων: πρόκειται για το τέλος της κτηματογράφησης, καθώς μέσα στο 2014 το Κτηματολόγιο θα επεκταθεί σε όλη την Επικράτεια και ως εκ τούτου στο υπόλοιπο της Ζακύνθου που παραμένει εκτός Κτηματολογίου.
Στο νησί μας αναμένεται να ενταχθούν στο Κτηματολόγιο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες και με αφορμή την έναρξη αυτής της διαδικασίας στο άμεσο μέλλον, η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών.
Στα μακροπρόθεσμα σχέδια του ΤΕΕ είναι η διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και στη Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση στο νησί μας αναμένεται να δηλωθούν περίπου 200.000 δικαιώματα επί αντίστοιχου αριθμού ακινήτων και το κόστος αναμένεται να κυμανθεί στα 35 Ευρώ. Σε αυτό το κόστος όμως θα πρέπει να συμπληρωθεί και μια επιπλέον δαπάνη για τα έξοδα μηχανικών, συμβολαιογράφων ή δικηγόρων που μπορεί να χρειαστούν για την υποβολή ενός πλήρους φακέλου.
Πρόσφατα, εκδόθηκε από την εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε. προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε όλη την Ελλάδα και μεταξύ των μελετών που θα συνταχθούν θα είναι και αυτή που αφορά τη Ζάκυνθο.
Η κτηματογράφηση αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2014 και πιθανώς να χρειαστεί να συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2015.
Για το λόγο αυτό, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο, δηλαδή σε όλη την υπόλοιπη Ζάκυνθο πλην των πρώην κοινοτήτων του Παντοκράτορα, Καλαμακίου, Αργασίου, Βασιλικού και Πόλης, να τακτοποιήσουν εγκαίρως τυχόν εκκρεμότητες που έχουν με τα ακίνητά τους, ώστε να μπορούν να τα δηλώσουν χωρίς πρόβλημα.
Το πρόβλημα εντοπίζεται για τις περιπτώσεις που ακινήτων που δεν έχουν τίτλους, ή υπάρχουν εκκρεμότητες και διαφορές.
Αυτές οι εκκρεμότητες, καλό είναι να κλείσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο και οι ιδιοκτήτες καλό θα ήταν να συμβουλευτούν σχετικά τους μηχανικούς τους.
Η περίοδος της συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε περίπτωση που δε δοθεί παράταση, αναμένεται να κρατήσει περίπου 4 με 5 μήνες και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να υποβάλουν σωστά τα δικαιώματά τους, ώστε να αποφύγουν τη διαδικασία των ενστάσεων.
Το κόστος της ένστασης θα είναι τριπλάσιο του κόστους μιας πλήρους δήλωσης, με τοπογραφικά, ένορκες βεβαιώσεις κλπ.
Καλό θα είναι ακόμη, να τακτοποιηθούν και εκκρεμότητες που αφορούν κληρονομικά, ώστε κληροδότες και αποδέκτες να μην αναγκαστούν να πληρώσουν «διπλά» τα τέλη κτηματογράφησης για το ίδιο ακίνητο το οποίο ούτως ή άλλος θα περνούσε από τον ένα ιδιοκτήτη στον άλλο.
Το τέλος κτηματογράφησης θα είναι γύρω στα 35 ευρώ.
Λεπτομέρειες για την επέκταση της κτηματογράφησης σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, έδωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως βασικό χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος κτηματογράφησης είναι οι ενιαίες μελέτες, όπου ο ανάδοχος κάθε μελέτης αναλαμβάνει όλα τα στάδια της κτηματογράφησης από τη συλλογή των δηλώσεων μέχρι την ολοκλήρωση, αλλά θα υλοποιήσει το έργο τμηματικά:
Οι περιοχές κάθε μελέτης θα κτηματογραφούνται σταδιακά, ομαδοποιημένες σε Καλλικρατικούς Δήμους. Οι πρώτες περιοχές θα ξεκινήσουν εντός του 2014, οι επόμενες 12 μήνες μετά και οι υπόλοιπες περιοχές θα ακολουθήσουν το 2016.
Η Ζάκυνθος συμπεριλαμβάνεται στην 4η γενιά κτηματογράφησης και ο προϋπολογισμός της μελέτης που θα αφορά την κτηματογράφηση της Ιθάκης και της Βόρειας Ζακύνθου (Α΄ φάση), της Κεφαλονιάς (Β΄φάση) και του Νότιου Τμήματος της Ζακύνθου είναι 10.860.504, 74 Ευρώ.
Η Α΄ φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως με την λειτουργία κτηματολογικού γραφείου το 2018, η Β΄το 2019 και η Γ΄ το 2020.