Της Μαριλένας Παπαδάτου
Αίτημα για νέο έλεγχο στις εγκαταστάσεις για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του Λίβα από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος υπέβαλαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας του Βραχιώνα στην συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών Μανώλη Γραφάκο. Η συνάντηση έγινε με την συνδρομή του Βουλευτή Δ. Ακτύπη και σε αυτή συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Α. Μαρίνος, ο Αντιπρόεδρος Σ. Σκιαδόπουλος, ο τεχνικός σύμβουλος Ν. Ζαράνης και ο Πρόεδρος της κοινότητας Κατασταρίου Δ. Σκιαδόπουλος.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην λειτουργία του χώρου για την επεξεργασία των απορριμμάτων στο Λίβα, με τους εκπροσώπους του Συλλόγου να προσκομίζουν στον κ. Γραφάκο φωτογραφίες που αποτυπώνουν την κατάσταση στην περιοχή, αλλά και το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Σ. Σκιαδόπουλο, ο Γενικός Γραμματέας αγνοούσε, Ακόμη έγινε μια ενημέρωση από την πλευρά του Βραχιώνα για το έργο της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων και τους έντονους προβληματισμούς για τα τεχνικά δελτία του έργου, που όμως, όπως ξεκαθαρίστηκε από το Γενικό Γραμματέα δεν μπορούν να αλλάξουν.
«Μπορέσαμε να μιλήσουμε με τον κ. Γραφάκο και διαπιστώσαμε πως μερικά πράγματα τα ήξερε αλλά μερικά όχι, όπως το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Αυτό που μας ξεκαθάρισε είναι πως οι Περιβαλλοντικοί Όροι θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα αλλά τα τεύχη δημοπράτησης του έργου της ΟΕΔΑ δεν μπορούν να αλλάξουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκιαδόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε πως από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα τέθηκε το ερώτημα για το αν υπάρχει άλλος αδειοδοτημένος χώρος στη Ζάκυνθο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μια ο υπάρχων χώρος στο Λίβα πρέπει να αποκατασταθεί καθώς έχει ήδη λειτουργεί οριακά.
«Ο Γενικός Γραμματέας μας είπε πως η ενδιάμεση λύση θα πρέπει να λειτουργήσει σε άλλο χώρο μια που για να υπογραφεί και μόνο η σύμβαση με τον ανάδοχο της ΟΕΔΑ θα χρειαστούν 8 με 10 μήνες, Άκουσε τους προβληματισμούς μας αλλά μας ξεκαθάρισε πως την απόλυτη ευθύνη για την λύση έχει ο Δήμος και μάλιστα θα πρέπει να την προχωρήσει άμεσα!» σημείωσε ο κ. Σκιαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν καμία αλλαγή ως προς τους φορείς που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα, αφού η αρμοδιότητα παραμένει στο Δήμο. Σε ότι αφορά δε το «πολυσυζητημένο» τελεσίγραφο, αφορούσε την τήρηση ενός…οδικού χάρτη για την άμεση λύση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τα απορρίμματα.
«Ο Δήμαρχος θα πρέπει να βρει άλλο χώρο σε αδειοδοτημένη περιοχή για την ενδιάμεση λύση ή εναλλακτικά να γίνει η μεταφορά εκτός Ζακύνθου, όπως είχε συζητηθεί στην προηγούμενη σύσκεψη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα» ανέφερε ο κ. Σκιαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση του έργου.
«Ο Λίβας δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ποτέ για την ενδιάμεση λύση αλλά μόνο για την ΟΕΔΑ σύμφωνα με τους όρους που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια ανησυχία και στο Υπουργείο αλλά και στο Βουλευτή για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται.
Τέλος σημείωσε πως πλέον κανείς αρμόδιος δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια για τα τεκταινόμενα σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λίβα και συμπλήρωσε πως αν ο έλεγχος στα στραγγίδια της περιοχής δεν γίνει από το ΚΕΠΠΕ, όπως έχει ζητηθεί, θα γίνει από τον ίδιο το Σύλλογο σε πιστοποιημένο εργαστήριο