Ένας σημαντικός αριθμός σταφιδοπαραγωγών ακόμη δεν έχει πάρει τα χρήματα που του οφείλονται από την ΕΑΣΖ ως προκαταβολή για το προϊόν που παρέδωσαν στην Οργάνωση προκειμένου να το εμπορευτεί.
Αν και βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την νέα περίοδο του τρύγου της σταφίδας, υπάρχουν οφειλές που φτάνουν τις αρκετές χιλιάδες ευρώ σε παραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν τους το περασμένο Φθινόπωρο και τα χρήματα αυτά είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα ειδικά αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τους εκπροσώπους της ΕΑΣΖ, οι πληρωμές γίνονται με βάση την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εξαιρέσεων, όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε κάποιους παραγωγούς.
Στόχος είναι το προϊόν να έχει εξοφληθεί, μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα.
Ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης, μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του –Ε- αναφέρθηκε και στο συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας πως οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας που ταλανίζει σήμερα την αγορά.
«Το υπόλοιπο που οφείλεται ακόμη για την περσινή σταφίδα είναι περίπου 200.000 Ευρώ και το ποσό αυτό αφορά την καταβολή του ενός ευρώ, ενώ θα απομείνει η οφειλή των 0.25 λεπτών. Αναμένω πως με βάση τις εισπράξεις της ΕΑΣΖ, η εκκρεμότητα θα κλείσει τέλη Ιουλίου» δήλωσε σχετικά, συμπληρώνοντας πως η καθυστερήσεις στην πληρωμή οφείλονται στην αδυναμία δανεισμού.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα να πάρουμε χρήματα από τραπεζικό δάνειο και έτσι πληρώνουμε τους παραγωγούς όταν πάρουμε και εμείς τα χρήματά από τους πελάτες μας. Βασικό κριτήριο είναι η ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος , αν και ορισμένες στιγμές δίνουμε σε παραγωγούς έναντι όταν υπάρχει ζήτημα ασθένειας ή έκτακτων αναγκών! Ελπίζουμε πως από την επόμενη χρονιά να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης. Είναι άδικο να μην χρηματοδοτείται ένα προϊόν, με ιστορία 40 χρόνων στην εμπορία αλλά και σιγουριά στις πωλήσεις που ξεκινούν τον Νοέμβρη και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο» δήλωσε ακόμη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βισβάρδης στις αποθήκες της ΕΑΣΖ υπάρχουν περίπου 150 τόνοι προϊόντος προς διάθεση στο εμπόριο.
«Ο κόσμος παραπονιέται και έχει δίκιο γιατί έχουν όλοι ανάγκες» σημείωσε τέλος.
Η αποδοτική εμπορία του προϊόντος καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία την στιγμή που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα εφαρμοστεί στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπεται μια σημαντική μείωση στην επιδότηση του προϊόντος που εδώ και χρόνια παράγεται στο νησί μας.