Ζάκυνθος

Σύσκεψη στο Δήμο για τους 166 εργαζόμενους της Κοινωφελούς Εργασίας

Συνάντηση με τους 166 εργαζόμενους που από την προσεχή Δευτέρα αναλαμβάνουν καθήκοντα στο Δήμο στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων στο Πνευματικό Κέντρο.
Στην συνάντηση έδωσε το παρόν ο Αντιδήμαρχος Άκης Λαδικός και η κ. Ελευθερία Γεωργιάδου, επιστημονική σύμβουλος της ΔΗΩ, δηλαδή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εκπονείται από το Υπουργείο Απασχόλησης.

Θυμίζουμε πως για την υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων, απαιτείται ένας δικαιούχος που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ΔΗΩ (Οργανισμός για την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων) και ένας δικαιούχος, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Δήμος Ζακυνθίων.

Η κ. Γεωργιάδου, απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων που επιβλήθηκαν από τους εργαζόμενους και αφορούσαν την υπογραφή των συμβάσεων, την πληρωμή των μισθών τους αλλά και το αντικείμενο της εργασίας που αναλαμβάνουν επίσημα από τη Δευτέρα.

Οι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα και έχουν προσληφθεί από το Δήμο με πεντάμηνες συμβάσεις, είναι γεωπόνοι, εργάτες, οδηγοί, ηλεκτρολόγοι, φύλακες και ελαιοχρωματιστές.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας προβλέπει δράσεις που αφορούν την ΔΗΩ αλλά και δράσεις που αφορούν το Δήμο.

Από τη ΔΗΩ προγραμματίζονται περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ από το Δήμο Ζακυνθίων δράσεις που αφορούν τον καθαρισμό αλλά και την αποκατάσταση της Πόλης.

Να σημειωθεί ακόμη πως μέσα από τις δράσεις της ΔΗΩ προβλέπεται η καλλιέργεια και φροντίδα ενός Βιολογικού Αγροκτήματος στη Ζάκυνθο. Οι σπόροι για τα λαχανικά του αγροκτήματος θα αγοραστούν από το Δήμο, ενώ από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση θα καλυφθούν τα έξοδα για τα καύσιμα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, καθορίστηκαν ακόμη οι λεπτομέρειες για τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος ανάλογα με την πρόσληψή του, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ο μισθός των συμβασιούχων θα είναι 625 ευρώ καθαρά και οι εισφορές στο ΙΚΑ θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ. Από την επιστημονική σύμβουλο κ. Γεωργιάδου, αναφέρθηκε πως τα χρήματα θα καταβάλλονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων, ενώ δεν προβλέπεται η καταβολή δώρων ή επιδομάτων, αφού αυτές οι παροχές δεν περιλαμβάνονται στο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως πέρα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιεί ο Δήμος, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα έχει προκηρύξει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Εκτάκτου Ανάγκης. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει αρχίσει ακόμη να υλοποιείται και ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς μιλώντας για το θέμα αυτό στην εφημερίδα μας, τόνισε πως δε θα γίνει κανένας διορισμός αν πρώτα δεν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση του προγράμματος.

Να σημειωθεί τέλος, πως για τη διαδικασία των προσλήψεων στα παραπάνω προγράμματα που εκπονήθηκαν από το Σύλλογο Εθελοντών, έχει θέσει θέμα ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *