Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου για τον κορωνοϊό
Της Μαριλένας Παπαδάτου
Μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς, ιδιώτες αλλά εργαζόμενους στις δημόσιες δομές κυρίως εκτός Νοσοκομείου, απασχόλησαν την σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ζακύνθου το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Βασικός εισηγητής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Αθ. Μάρκου, ο οποίος έδωσε μια πλήρη αναφορά στους συναδέλφους του για τα μέτρα προστασίας και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο οποίος έχει το «γενικό συντονισμό» για την αποτροπή της διάδοσης του ιού.
Με αυστηρά ραντεβού και μετά από τηλέφωνο οι ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία!
Στην αρχική του εισήγηση ο κ. Μάρκου τόνισε πως αυτό που απασχολεί όλους τους υγειονομικούς είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά και το γεγονός ότι η επώαση μπορεί να κρατήσει μέχρι και 14 ημέρες. Σημείωσε πως ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενημερωθεί από τον ασθενή ή το γιατρό για το περιστατικό, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ύποπτο με βάση τα συμπτώματα αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε πως ο ΕΟΔΥ είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη για την διακομιδή στο Νοσοκομείο εφόσον χρειαστεί.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων αναφέρθηκε και στις σοβαρές αλλαγές που έχουν αποφασιστεί σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου,

Κάλεσε τους συναδέλφους να τηρούν τα μέτρα για την ατομική τους προστασία, τα οποία οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά και να αποφεύγουν τον συνωστισμό στις αίθουσες αναμονής. Στο σημείο αυτό δόθηκαν πολύτιμες οδηγίες από τον έμπειρο παιδίατρο κ. Λογοθέτη, ο οποίος απευθυνόμενος στους συναδέλφους του σημείωσε πως είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η εξέταση των ασθενών, καθώς είναι αναγκαίο να υπάρχει ραντεβού και να μην υπάρχει κόσμος που περιμένει στην αίθουσα αναμονής και μάλιστα για πολύ ώρα.
Κάλεσε τους συναδέλφους να ορίζουν συγκεκριμένη ώρα που θα δέχονται τα έκτακτα αλλά και τα τακτικά περιστατικά και σε περιπτώσεις που υπάρχει δυνατότητα να επισκέπτονται τον ασθενή στο σπίτι του.
Οι γιατροί έθεσαν τον προβληματισμό τους για τα μέτρα προστασίας, με ιδιώτες να αναφέρουν πως δεν μπορούν να βρουν μάσκα και αντισηπτικά, ενώ ειδικά οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων τόνισαν την ανάγκη να δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ στους ασθενείς που τα επισκέπτονται, μια που στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Για τον κόσμο αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης με ραντεβού και ακόμη χειρότερα, όπως επισημάνθηκε τα περιφερειακά ιατρεία δε διαθέτουν στοιχειώδη μέσα όπως ειδικές μάσκες ή αντισηπτικά.
Ανησυχία στα περιφερειακά ιατρεία που δεν μπορούν να κάνουν διαχείριση των περιστατικών
Να σημειωθεί πως με παρέμβασή του στο ραδιόφωνο του –Ε-, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων Ευ. Τσώλας κάλεσε τους ασθενείς με ύποπτα κρούσματα να μην προσέρχονται στα περιφερειακά ιατρεία, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν.