Ζάκυνθος

Σύμβαση ΠΙΝ, Μητρόπολης και Υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου στα Στροφάδια

Σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου στα Στροφάδια και αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για την έναρξη των διαγωνισμών που αφορούν την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που θα γίνει στην Κέρκυρα μέσα στο Μάρτη και μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη είναι και η έγκριση της σύμβασης μεταξύ των τριών παραπάνω, για την ενεργοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να αξιοποιηθεί η συνολική χρηματοδότηση των 14.000.000 ευρώ.

Θυμίζουμε πως μετά από σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα και στο Υπουργείο Πολιτισμού τον περασμένο Γενάρη, αποφασίστηκε η αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού του έργου καθώς 10,5 εκ ευρώ θα διατεθούν από την ΠΙΝ και 3 ,5 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο με τίτλο: Έργα δομικής στερέωσης και αποκατάστασης του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων, μετά τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018., περιλαμβάνει σύμφωνα με την πρόταση της ΠΙΝ τη δομική στερέωση και αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων με εφαρμογή μεθόδων βελτίωσης της μηχανικής συμπεριφοράς (εφαρμογή χιαστοί προεντεταμένων ελκυστήρων για την παραλαβή των σεισμικών δυνάμενων), ενίσχυση της θεμελίωσης με την μέθοδο της πλαγιοθεμελίωσης, δομική αποκατάσταση και ενίσχυση των τοιχοποιιών της θολοδομίας, των πατωμάτων και των ξύλινων στεγών του κτιρίου.

Το λιμάνι των Στροφάδων και οι παρεμβάσεις σε Κόκκινο Βράχο, διοικητήριο και παλιό Νοσοκομείο

Η αποκατάσταση του Μοναστηριού στα Στροφάδια αποτελεί ένα κομμάτι της συνολικής πρότασης που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από την ΠΙΝ αλλά περιλαμβάνει και άλλα έργα και μελέτες που θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Ένα από αυτά αφορά την μελέτη αλλά και τα έργα προστασίας από την κατολίσθηση των πρανών στη θέση Κόκκινος Βράχος, την μελέτη αποκατάστασης με προϋπολογισμούς 175.381,52 € και 3.500.000, 00 € αντίστοιχα, την μελέτη στατικής ενίσχυσης, λειτουργικής αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης σε κτίριο γραφείων του Κτιρίου του Παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, τις εργασίες

αποκατάστασης του κτιρίου του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ζακύνθου, με προϋπολογισμό: 320.000,00 ευρώ και τέλος την κατασκευή των λιμενικών έργων πρόσβασης στη νήσο Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων Νήσων με προϋπολογισμό 800.000,00 €.

Για όλα τα παραπάνω έργα, με απόφαση Περιφερειάρχη που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, δεσμεύτηκε ένα ποσό της τάξης των 5.295.381,52€ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά για το λιμενικό έργο στα Στροφάδια, η μελέτη που έχει εδώ και πολλά χρόνια έχει εκπονηθεί από την Ιερά Μητρόπολη έχει εγκριθεί από την ΕΣΑΛ αλλά στερείται των απαραίτητων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που αναμένεται να εκδοθούν το επόμενο διάστημα.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *