ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΓΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Την πλήρη αντίθεση τους στις εξορύξεις υδρογονανθράκων εκφράζουν οι Σύλλογοι των ξενοδόχων της Ζακύνθου και με επιστολή τους προς την Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα που κοινοποιούν και στον βουλευτή Διονύση Ακτύπη διατυπώνουν τους λόγους που κατά τη γνώμη τους, μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να αποβεί καταστρεπτική για τον τουρισμό.
Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε προχθές και συντάχθηκε λίγες ώρες μετά την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου να εκφράσει την έγκρισή του στις εξορύξεις στην περιοχή του Ιονίου.
Αναλυτικά η επιστολή αυτή αναφέρει:
Ζάκυνθος, 28 Νοεμβρίου 2019
Προς Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Υπ’ όψιν Περιφερειάρχη κ. Ρόδης Κράτσα
ΘΕΜΑ: Εξορύξεις Υδρογονανθράκων
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την λήψη της θετική απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.
Πόσο δε μάλλον όταν μας διαβεβαιώνατε εσείς προσωπικά, σε όλους τους τόνους, ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να συναινέσετε σε κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αντιθέτως θα αντιταχθείτε προς όφελος του τόπου μας, όταν δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την κοινωνία που θα επηρεαστεί άμεσα και για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με το περιβάλλον μας.
Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση πως το πολυτιμότερο κεφάλαιο της περιοχής μας, το οποίο καλούμαστε σήμερα εμείς να διαφυλάξουμε ως μοναδική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές είναι η φυσιογνωμία της.
Ο συνδυασμός του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου με την βαριά πολιτιστική κληρονομιά, την κάνουν ξεχωριστή, αποτελώντας παράλληλα την αδιαπραγμάτευτη βάση, τόσο της σημερινής, όσο και της μελλοντικής της εξέλιξης.
Ποια είναι όμως τα πραγματικά οφέλη για την χώρα μας και για το νησί μας;
Για το Ελληνικό δημόσιο έως 300 εκ. € το χρόνο για 25 – 30 χρόνια. Τόσα χρήματα όμως μπορεί να αποφέρει στην περιοχή μας, μόνο η τοπική αλιεία.
Για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα έσοδα είναι 3,2 εκ, ενώ τα ετήσια φορολογικά έσοδα από τον τουρισμό είναι 7.2 εκ., ενώ απασχολούνται πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι.
Τα οφέλη για το νησί μας; Κανένα. Ο τουρισμός στηρίζει την οικονομία του νησιού μας, αλλά και της περιφέρειας μας κατά 90%. Όμως χωρίς το περιβάλλον δεν υπάρχει τουρισμός.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης? Ανύπαρκτα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έλλειψη παρατηρητηρίου.
Ως κάτοικοι πρωτίστως αυτού του νησιού, αλλά και ως επιχειρηματίες, προ-βληματιζόμαστε και ανησυχούμε, δεδομένου ότι το θέμα αυτό αφορά όλους, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουμε ότι αν συνεχίσουμε να επενδύουμε στα ορυκτά καύσιμα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιταχύνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ σε περίπτωση ενός ατυχήματος οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και καταστροφικές, όπως:
- Ενεργοποίηση σεισμογενούς ρήγματος,
- Επιπτώσεις στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες και την ναυτιλία,
- Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα,
- Μόλυνση θαλάσσιων περιοχών, παραλιών, και πάρκων.
- Επιπτώσεις στα σπάνια προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά,
Επομένως μιλάμε για Οικολογική – Κοινωνική Οικονομική καταστροφή και αφανισμό κατοικημένων περιοχών.
Στον τόπο μας είναι απαιτούμενη η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και ανάπτυξης.
Είναι αναγκαία η στροφή στην αειφόρο ανάπτυξη και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ήδη πράττουν αρκετές χώρες. Όλοι γνωρίζουμε, ότι η ενέργεια, εκτός από απαραίτητη, είναι και καθοριστικός παράγοντας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που θα δίνει εγγυήσεις για τις μελλοντικές γενιές.
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων όμως δεν είναι η μόνη και μάλιστα η καλύτερη επιλογή. Είναι επιβεβλημένο, να διατηρήσουμε την φυσιογνωμία μας, να δια-τηρήσουμε το περιβάλλον.
Χωρίς το περιβάλλον δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει τουρισμός. Άλλωστε τουρισμός και εξορύξεις δεν πάνε μαζί. Είναι απαραίτητο να το προστατέψουμε, για να υπάρξει μέλλον.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας, δηλώνουμε ότι, ως Ξενοδοχειακός Κλάδος είμαστε ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ. Άλλες κοινωνίες δεν το δέχτηκαν, εμείς γιατί να το δεχτούμε; Γιατί αλήθεια να πάρουμε τέτοιο ρίσκο;
Σας δηλώνουμε ότι θα εντείνουμε τις δράσεις μας προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να αποτρέψουμε την όποια απόφαση για τις εξορύξεις, αλλά και τον τερματισμό αυτών.
Τα Δ.Σ. των Συλλόγων
Κοιν.: Βουλευτή Ζακύνθου
Υπ’ όψιν κ. Διονυσίου Ακτύπη