Ζάκυνθος

Σχολή «Τεχνολογικών Εφαρμογών» με ένα τμήμα και δύο κατευθύνσεις στη Ζάκυνθο

Σχολή «Τεχνολογικών Εφαρμογών», η οποία  θα περιλαμβάνει ένα τμήμα και δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, ιδρύεται στη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και δημοσιεύτηκε την  περασμένη Παρασκευή 7 Ιουνίου. Οι δύο κατευθύνσεις, αφορούν αντικείμενο σπουδών αντίστοιχο με αυτό των δύο τμημάτων που λειτουργούν σήμερα στο νησί μας, δηλαδή τις Τεχνολογίες Περιβάλλοντος και την Συντήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς και η εξέλιξη αυτή είναι θετική αν λάβει κανείς υπόψη τον κίνδυνο της πλήρους κατάργησης που ευτυχώς αποφεύχθηκε!.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα  υπ. Αριθμ. 103 «Μετονομασία Τμήματος – Συγχώνευση Τμημάτων− Κατάργηση Παραρτημάτων – Ίδρυση Σχολών – Συγκρότηση Σχολών του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων», το οποίο ορίζει τη δομή  λειτουργίας σχολών, τμημάτων και κατευθύνσεων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Λεπτομέρειες για το Προεδρικό Διάταγμα, έδωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Γιάννης Δραγώνας, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως διατηρείται η οικονομική και διοικητική αυτονομία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ο ίδιος έκανε  γνωστό πως οι φοιτητές που θα σπουδάσουν στη Σχολή της Ζακύνθου, θα ορίσουν την κατεύθυνση της επιλογής τους, συμπληρώνοντας το Μηχανογραφικό τους Δελτίο το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με έδρα τη Ζάκυνθο συγκροτείται από το

Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε με έδρα επίσης τη Ζάκυνθο και εισαγωγικές κατευθύνσεις με χωριστό αριθμό εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Τ.Ε.

β) Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τ.Ε.

«Ο υποψήφιος που θα συμπληρώσει το Μηχανογραφικό Δελτίο θα επιλέξει την Σχολή της Ζακύνθου και μια από τις δύο κατευθύνσεις» ανέφερε ο κ. Δραγώνας τονίζοντας πως διατηρούνται τα γνωστικά αντικείμενα των προϋπαρχόντων τμημάτων και ίσως γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών.

Ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής δήλωσε ακόμη πως διατηρείται ο ίδιος αριθμός εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ οι καθηγητές έχουν τη δυνατότητα, εφόσον θελήσουν, να παραδώσουν μαθήματα στους φοιτητές και των δύο κατευθύνσεων.

«Από όλη αυτή τη διαδικασία κερδίζει εκπαιδευτικά η Περιφέρεια, αφού δε χάνει τις τεχνολογικές δομές. Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μέσω μιας Συνομοσπονδίας που έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας. Γίνονται συζητήσεις και περιμένουμε τα αποτελέσματα!» σχολίασε ο κ. Δραγώνας, τονίζοντας πως από εδώ και πέρα χρειάζεται αγώνας και δουλειά για να υπάρξει βιωσιμότητα στο ίδρυμα.

Σε ότι αφορά τέλος τις παροχές για τους ζακυνθινούς φοιτητές, ο κ. Δραγώνας ανέφερε πως συνεχίζεται η δωρεάν σίτιση, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με τους Συλλόγους Φοιτητών για δρομολόγια λεωφορείων από και προς τη Σχολή.

Για το μείζον θέμα που αφορά την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικής εστίας στη Ζάκυνθο, ανέφερε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς όμως να σημειώνεται κάποια εξέλιξη.

 

Οι Σχολές στα υπόλοιπα νησιά

Συνολικά στα Ιόνια Νησιά προβλέπεται η λειτουργία τεσσάρων σχολών.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα νησιά και πιο συγκεκριμένα την Κεφαλονιά και την Λευκάδα, στο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπονται οι παρακάτω σχολές:

Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

, με έδρα το Αργοστόλι, η οποία συγκροτείται από το εξής Τμήμα:

1) Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αργοστόλι

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, με έδρα τη Λευκάδα, η οποία συγκροτείται από το εξής Τμήμα:

1) Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα τη Λευκάδα και εισαγωγικές κατευθύνσεις με χωριστό αριθμό εισακτέων για τη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

β) Διοίκηση Επιχειρήσεων η οποία θα έχει και κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου:

β.α) Διοίκησης Επιχειρήσεων

β.β) Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων

Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας, με έδρα το Ληξούρι, η οποία συγκροτείται από το εξής Τμήμα:

1) Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων με έδρα το Ληξούρι

Να σημειωθεί πως στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται η μεταβατική λειτουργία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας μέχρι την 31η Οκτώβρη του 2013. Πρόθεση της διοικούσας επιτροπής, σύμφωνα με τον κ. Δραγώνα, είναι να διεκδικηθεί η συνέχιση του Τμήματος και στο μέλλον.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *