Ζάκυνθος

Σχέδιο εμπρησμών τις ημέρες με τους δυνατούς ανέμους

Σε… επιφυλακή συνεχίζει να βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, καθώς τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα το προσεχές Σαββατοκύριακο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνων εκδήλωσης πυρκαγιών.
Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες οπότε και στο νησί μας έπνεαν ισχυροί άνεμοι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να παρέμβει σε σωρεία περιστατικών έναρξης πυρκαγιών, που σημειώθηκαν στην κυριολεξία το ένα μετά το άλλο σε διάφορα σημεία του νησιού.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Ρουμελιώτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- μίλησε για φωτιές που προκλήθηκαν από εμπρησμούς και έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου το οποίο μέχρι στιγμής ευτυχώς αποτρέπεται λόγω της έγκαιρης κατάσβεσης των εστιών.
Ωστόσο ανέφερε πως το έργο του Ανακριτικού Τμήματος της Υπηρεσίας βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να πέσει φως στην υπόθεση και μάλιστα πως υπάρχει ενίσχυση με κλιμάκιο υπαλλήλων της Πυροσβεστικής από τα κεντρικά που ήρθε για το σκοπό αυτό στη Ζάκυνθο.
«Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου είχαμε συνεχόμενες εκδηλώσεις πυρκαγιών που άλλες ήταν μικρής σημασίας σε ξερά χόρτα στα πεδινά και άλλες πολύ επικίνδυνες σε διάφορα σημεία των ορεινών οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πολύ σοβαρές» σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πυρκαγιά που είχαμε πριν από λίγες ημέρες στα Λαγκαδάκια, όπου υπήρξαν δύο διαφορετικές εστίες σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους.
«Ορισμένες από τις πυρκαγιές αυτές δεν ήταν καθόλου τυχαίες και τα συμπεράσματα είναι πως πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση. Το προηγούμενο διάστημα το ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας ενισχύθηκε και έγιναν έρευνες στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Η προανάκριση συνεχίζεται και γίνονται όλες οι ενέργειες για να βγάλουμε συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης, σημειώνοντας πως το ανακριτικό έργο ξεκινά παράλληλα με το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Σχετικά με την συνεργασία με τις τοπικές αρχές, ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε πως αυτή είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις αρχές της αντιπυρικής περιόδου, υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα για υδροφόρες, ενώ εξήρε την συνεργασία με εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, τόσο στο έργο της πυρόσβεσης όσο και στο έργο των περιπολιών.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην συνδρομή των εθελοντών του Αγαλά και του Κερίου οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν και στο έργο της πυρόσβεσης υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής αλλά και σε μια ομάδα εθελοντών που έχει συσταθεί από υπαλλήλους μεγάλου ξενοδοχείου καθώς και στην Ομάδα Εθελοντών Ζακύνθου.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής ζήτησε ακόμη να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως ειδικά το Σαββατοκύριακο οποιαδήποτε εστία φωτιάς, ακόμη μια καύτρα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.
«Τόσοι οι κάτοικοι του νησιού όσο και οι επισκέπτες μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί» τόνισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *