Ζάκυνθος

ΣΥΡΙΖΑ για ΧΥΤΥ

[quote style=”2″]Ψευδές το επιχείρημα της καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο[/quote]

Την έντονη αντίδρασή τους για την απόφαση χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στη θέση Λίβα στο Βραχιώνα διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι.

Ακολουθώντας την γραμμή που οριοθέτησε με τις πρώτες δηλώσεις του και ο Βουλευτής του κόμματος Σταύρος Κοντονής, επεσήμαναν πως το λόγο θα έχει πλέον η Δικαιοσύνη, ενώ έκαναν λόγο για εκβιασμούς και ψευδείς αναφορές στην καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο θέμα αναφέρθηκε αρχικά, το μέλος της Συντονιστικής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Μυλωνά, η οποία κάνοντας μια αναδρομή από το 2005 μέχρι και σήμερα επεσήμανε την πλήρη ανικανότητα των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών αρχών να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Η ίδια ανέφερε πως μετά την καταδίκη της χώρας μας την ίδια χρονιά για την λειτουργία παράνομων  χωματερών, η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε τις χρηματοδοτήσεις όλων των συναφών έργων, αφήνοντας την χρηματοδότησή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

«Πληρώνουμε επί χρόνια την ανικανότητα των Κυβερνήσεων και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και πλέον καταλήγουμε στην εύκολη λύση, του Λίβα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την λεκάνη του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή. Με άλλα λόγια, καταδικάζουν τον ζακυνθινό λαό, να μην έχει πρόσβαση σε ένα πολύτιμο αγαθό, που είναι το νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μυλωνά και συμπλήρωσε πως πίσω από αυτές τις κινήσεις μπορεί να βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, αλλά και η κατασκευή ενός εργοστασίου αφαλάτωσης.

Στην δική του τοποθέτηση, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Διονύσης Κακολύρης, ο οποίος είναι και μέλος του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης, κατήγγειλε πως η απόφαση για το Λίβα ελήφθη εν μια νυκτί, κατά αντιστοιχία με την απόφαση για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας.

«Σε μια νύχτα, η Κυβέρνηση με τον απεσταλμένο της κ. Αγγελάκα, αποφάσισε παράνομα και εκβιαστικά, λέγοντας ψέματα πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει πάρει απόφαση για την επιβολή προστίμου» ανέφερε ο κ. Κακολύρης, τονίζοντας πως η περιοχή του Βραχιώνα έχει ασβεστολιθικά πετρώματα και αυτό σημαίνει πως κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας. Ακόμη έκανε λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, με εξόντωση της πανίδας, των ζώων και των πτηνών που ζουν εκεί.

«Υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ στην συγκεκριμένη περιοχή. Ο κ Αγγελάκας λέει ψέματα πως η Ελλάδα οδηγείται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ενώ θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει, ποιων άλλων τη δουλειά ανέλαβε να κάνει, όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου. Μήπως εννοεί τον κ. Δήμαρχο, ή κάποιους άλλους; Θα πρέπει να απαντήσει» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κακολύρης, ανέφερε τέλος πως αν και ο Βουλευτής Σταύρος Κοντονής έχει ζητήσει εδώ και καιρό το έγγραφο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αυτό δεν του έχει δοθεί ποτέ.

«Αυτό που γίνεται στο Λίβα είναι εξαναγκασμός και οι Ζακυνθινοί θα πρέπει να αντισταθούν» τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις ενδέχεται να βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και τα κέρδη που μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια δραστηριότητα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *