Ζάκυνθος

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ

Μπορεί η προσοχή της κοινής γνώμης να έχει στραφεί στις εξελίξεις που αφορούν το νέο ΧΥΤΥ και την προσφυγή που κατέθεσαν ζακυνθινοί πολίτες και φορείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την ίδια στιγμή όμως ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό συνεχίζει να λειτουργεί και να αποτελεί ένα μόνιμο «πονοκέφαλο» των αρμόδιων αρχών, αφού φαινόμενα που αφορούν την ρύπανση του κόλπου Λαγανά από στραγγίδια δε θα πρέπει να επαναληφθούν.

Άλλωστε, ο τρόπος που λειτούργησε ο ΧΥΤΑ μέσα στα όρια μιας προστατευόμενης περιβαλλοντικά περιοχής, όπως είναι η συγκεκριμένη, όχι μόνο δρομολόγησε την παραπομπή της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, αλλά παράλληλα αποτελεί την αιτία της έντονης επιφυλακτικότητας των κατοίκων του Κατασταρίου και των όμορων χωριών για την λειτουργία του χώρου για τη διάθεση των απορριμμάτων στο Λίβα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Ανδρέας Ξένος μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του -Ε- αναφέρθηκε στις εργασίες για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα εξασφαλίσουν την λειτουργία του χώρου, το αργότερο μέχρι το 2015, οπότε και θα πρέπει να έχει λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΥ.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει τόση δυσπιστία για τον σχεδιασμό που γίνεται τώρα είναι η λειτουργία του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στο Σκοπό.  Μέσα στο γενικότερο πρόβλημα που υπήρχε με την καθαριότητα στη Ζάκυνθο, ήταν και η διαχείριση του συγκεκριμένου χώρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και τους περίοικους» σημείωσε ο κ. Ξένος, συμπληρώνοντας πως καταβλήθηκαν προσπάθειες για να αποκατασταθεί ό,τι μπορεί να αποκατασταθεί.

Οι εργασίες που γίνονται στην περιοχή έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 30 Απρίλη και προς το παρόν η ροή της χρηματοδότησης είναι ομαλή.

«Το καλοκαίρι ο χώρος θα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα με δύο νέα κύτταρα σε λειτουργία, καθώς και το Βιολογικό Καθαρισμό» σχολίασε ο κ. Ξένος, που επανέλαβε πως οι παρεμβάσεις που γίνονται, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, παρά τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας κατά το παρελθόν.

Εν τω μεταξύ, σύντομα στο ΧΥΤΑ θα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες, αφού στις αρχές της εβδομάδας, υπεγράφη η σύμβαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με εργολάβο, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες που υπολείπονταν από το παλιότερο έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ που δεν κατασκευάστηκε στο σύνολό του. Οι εργασίες, που περιλαμβάνουν την αποκατάσταση φρεατίων, σωληνώσεων, του πυρσού καύσης του βιοαερίου, την βελτίωση του πλυντηρίου κάδων και του δρόμου πρόσβασης στο ΧΥΤΑ  έχουν προϋπολογισμό 120.000 Ευρώ και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.  Η προθεσμία για την παράδοση των εργασιών εκπνέει στις 30 Μάρτη.

Ο Πρόεδρος του Σ.Κ ανέφερε ακόμη πως ο χώρος θα έχει μελλοντικά αποκατασταθεί και δεντροφυτευτεί και το σχετικό σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες.

«Δίνουμε μια μάχη με το χρόνο, αφού όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το Δεκέμβρη του 2015» κατέληξε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *