Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα του Τμήματος Περιβάλλοντος
Με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλη Χρυσικόπουλο συναντήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου, ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης. Κατά την συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικά παραγωγικό κλίμα, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα γύρω από τη λειτουργία, τις δραστηριότητες, αλλά και τη βιωσιμότητα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Ζάκυνθο.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις, που στεγάζουν το Τμήμα Περιβάλλοντος, είναι τουλάχιστον υποδειγματικές. Το Τμήμα διαθέτει, μάλιστα, και εξαιρετικά σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές. Βεβαίως, σημαντικό μειονέκτημα του Τμήματος Περιβάλλοντος δεν είναι άλλο από την έλλειψη φοιτητικής εστίας. Ο κύριος Χρυσικόπουλος εξήγησε, ότι η ανέγερση εστίας είναι θεμελιώδης για την ομαλή λειτουργία του Τμήματος. Αφού, όπως τονίστηκε, αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά στην θεαματική αύξηση του αριθμού των φοιτητών, που επιλέγουν να σπουδάσουν στο συγκεκριμένο Τμήμα. Παράλληλα, όπως υπογραμμίστηκε, αν λυθεί το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών και των φιλοξενουμένων, θα ανοίξει και ο δρόμος για την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Τμήματος.

Πιο αναλυτικά, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διενέργεια σύγχρονων σεμιναρίων και διεθνών συνεδρίων, για τη διοργάνωση καλοκαιρινών προγραμμάτων, καθώς και για τη λειτουργία ακαδημαϊκών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, που θα προσελκύσουν φοιτητές ακόμα και από το εξωτερικό. Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο κύριος Ακτύπης:
«Η εξασφάλιση στέγης στους φοιτητές σε ένα Τμήμα που βρίσκεται σε νησιωτική περιοχή, με τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό και τη βιωσιμότητα του Τμήματος αυτού».
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, και το θέμα της ανάληψης από τη Σχολή Περιβάλλοντος της εκπόνησης μελέτης για τη συντήρηση του πλοίου «Παναγιώτης» στο Ναυάγιο. Ο κ. Χρυσικόπουλος, μάλιστα, διατύπωσε την εκτίμηση, ότι το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος είναι άρτια καταρτισμένο προκειμένου να φέρει εις πέρας με επιτυχία το έργο αυτό, διασώζοντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ελλάδας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε, επιπλέον, και η επέκταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του υπάρχοντος Ινστιτούτου Βιοεπιστημών, Βιοτεχνολογίας, Ελέγχου Ποιότητας και Διαχείρισης του Περιβάλλοντος κ.α., του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου, στους τομείς της έρευνας και της μελέτης των κλιματικών αλλαγών και των φυσικών καταστροφών. Ο κ. Χρυσικόπουλος διαβεβαίωσε τον Βουλευτή, ότι διάκειται θετικά προς την συγκεκριμένη πρόταση, ενώ δεσμεύτηκε να την εξετάσει σοβαρά ως προς όλες τις παραμέτρους της.
Όπως, άλλωστε, τόνισε ο Πρύτανης: «Στόχος του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι να επιτευχθεί, και από ακαδημαϊκής απόψεως, η ομαλή, λειτουργική και βιώσιμη ένταξη των σχετικών αντικειμένων στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας του προαναφερθέντος Ινστιτούτου, του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου».
Τέλος, ο κ. Ακτύπης και ο κ. Χρυσικόπουλος συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και να παρακολουθούν από κοντά τα ζητήματα, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αρχές του επόμενου μήνα.