Ζάκυνθος

Συνάντηση Ακτύπη-Χαρδαλιά: Ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό ζήτησε ο Βουλευτής

Συνάντηση Βουλευτή με Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας – Αίτημα για πεζοπόρα τμήματα στα δάση

Θέματα πολιτικής προστασίας που αφορούν τους κατοίκους του νησιού συζήτησε ο Βουλευτής με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα στα πλαίσια επαφών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα.

Τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά συνάντησε την Παρασκευή 17 Ιαν. ο βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσης Ακτύπης. Κατά την πολύωρη συνάντηση, συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα φλέγοντα ζητήματα, που άπτονται της προστασίας της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των ζακυνθινών πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση επικεντρώθηκε αρχικά στη ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου. Ο κ. βουλευτής εξήγησε στον κ. Γενικό Γραμματέα, πως ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο τα μέσα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του νησιού. Ως εκ τούτου, ο κ. βουλευτής ζήτησε μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της τάξης του πυροσβεστικού σταθμού, τη μείωση των αποσπάσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τη διαμόρφωση πεζοπόρων τμημάτων στις πευκόφυτες περιοχές, καθώς και την ενίσχυση της Π.Υ. Ζακύνθου με επιπλέον οχήματα και εξοπλισμό. Ως προς όλα τα ζητήματα αυτά, ο κ. Χαρδαλιάς, διαβεβαίωσε τον κ. βουλευτή, πως θα τα εξετάσει ο ίδιος προσωπικά, ώστε να προχωρήσει άμεσα η κάλυψη των υφιστάμενων ελλείψεων. Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. βουλευτή για την επικείμενη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου και αποτελεσματικού επιχειρησιακού σχεδίου, που μεταξύ άλλων θα αφορά και την από αέρος καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Μείζον θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η ενίσχυση, βελτίωση και επικαιροποίηση των μέτρων διαχείρισης του κινδύνου, που εγκυμονεί η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στον τόπο μας.

Συγκεκριμένα, Βουλευτής και Γενικός Γραμματέας συζήτησαν το ενδεχόμενο της ίδρυσης ενός νέου σεισμικού κέντρου στο νησί μας, αρμοδιότητα του οποίου θα είναι η μελέτη των σεισμικών φαινομένων.

Ακόμα, ο κ. βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη επικαιροποίησης του σχεδίου αντισεισμικής προστασίας, η οποία, όπως επισημάνθηκε, δεν έχει λάβει χώρα εδώ και δεκαετίες, παρά τον αυξημένο σεισμικό κίνδυνο στην περιοχή μας. Ο κύριος Ακτύπης δεν παρέλειψε να μεταφέρει στον κύριο Χαρδαλιά την πρόταση του καθηγητή κυρίου Ι. Κοπανά, η οποία αφορά στην καθιέρωση μιας συγκεκριμένης ημέρας του χρόνου, ως ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιείται άσκηση αντισεισμικής προστασίας. Ο κύριος Χαρδαλιάς άκουσε, με τη σειρά του, με μεγάλη προσοχή, τις σχετικές προτάσεις και διαβεβαίωσε τον βουλευτή, ότι θα τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν του.

Εκτενής αναφορά, όμως, έγινε και στο ζήτημα των απαραίτητων για το νησί μας αντιπλημμυρικών έργων. Και οι δύο συμφώνησαν, πως είναι απαραίτητη η ανάληψη των σχετικών πρωτοβουλιών από την τοπική αυτοδιοίκηση, για τη διαμόρφωση μίας νέας ολοκληρωμένης μελέτης αντιπλημμυρικών έργων. Μάλιστα, σύμφωνα με νέο νομοθετικό πλαίσιο, τα σχετικά έργα θα μπορούσαν να περάσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου και να πάρουν την απαραίτητη έγκριση μέσα σε μόλις 90 ημέρες.

Το ναυάγιο

Ένα εξίσου σημαντικό και καθόλου αμελητέο ζήτημα, το οποίο επίσης συζητήθηκε διεξοδικά κατά την συνάντηση της Παρασκευής, δεν ήταν άλλο από την αποκατάσταση της επισκεψιμότητας στο Πλάτωμα του Ναυαγίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Ακτύπης «Είναι απαράδεκτο να μένει κλειστό ένα από τα δημοφιλέστερα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της χώρας μας. Το πλήγμα για τον τουρισμό μας είναι τεράστιο. Το πλάτωμα του Ναυαγίου θα πρέπει να ανοίξει το συντομότερο δυνατό». Ο κ. βουλευτής υπογράμμισε, επίσης, την επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των επισκεπτών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς, δεσμεύτηκε να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το παρόν ζήτημα.

Τέλος, ο κ. Ακτύπης δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από την έκβαση της συνάντησης αυτής, ενώ φάνηκε πεπεισμένος, ότι η συνεργασία του με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας θα είναι εποικοδομητική και γόνιμη. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση στις αρχές του Φεβρουαρίου, για την περαιτέρω διευθέτηση των ανωτέρω ζητημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *