Ελλάδα

Συμμετοχή των Επτανήσων στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου 2012 ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης

Την εκπροσώπηση των Επτανήσων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012 ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς ο οποίος έχει έτοιμη εισήγηση για να θέσει ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου στη συνεδρίαση του προσεχούς Σαββάτου 26 Νοεμβρίου στη Λευκάδα.

Η εισήγηση του κ. Μυλωνά είναι η ακόλουθη:

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η πρώτη ορχήστρα πνευστών οργάνων στα Επτάνησα και σε όλο τον ελληνικό χώρο συγκροτήθηκε το 1816 στη Ζάκυνθο από τον Ιταλό μουσικοδιδάσκαλο Marco Battagel. Ονομαζόταν «Φιλαρμονικός Σύλλογος Ζακύνθου». Στην διάρκεια του μακρού του βίου γνώρισε μέρες δόξας και απέσπασε πολλές και σπουδαίες διακρίσεις.Το 1896 ο «Νέος Φιλαρμονικός Σύλλογος Ζακύνθου», υπό τη διεύθυνση του Βίκτωρα Μαυρόχη, συμμετείχε στο εορταστικό μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων. Το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνει το επίσημο πρόγραμμα της Μουσικής Συναυλίας εν τω Σταδίω της 28ης Mαρτίου 1896, το οποίο τυπώθηκε τότε και βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.

Η Φιλαρμονική της Ζακύνθου επωμίσθηκε την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του τόπου μας και δεν ανέστειλε τις δραστηριότητες της ακόμη και σε πολύ δύσκολες για το Νησί και την Πατρίδα μας περιόδους. Σήμερα, συνεχίζει την ένδοξη πορεία της, δικαιώνοντας τους ιδρυτές της και όσους για ενάμιση αιώνα την βοήθησαν να τιμήσει τη Ζάκυνθο και να συντελέσει στην μουσική της ανάπτυξη.

Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω, θέλουμε να εισηγηθούμε την εκπροσώπηση των Επτανήσων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012 επειδή η Φιλαρμονική της Ζακύνθου είναι η αρχαιοτέρα της Ελλάδος. Η εκπροσώπηση αυτή εισηγούμαστε να γίνει με ένα μουσικό σύνολο αποτελούμενο από μουσικούς εκτελεστές όλων των Επτανήσων.

Προς επίρρωση της εισήγησης μας αποστέλλουμε επίσης συνημμένα τα κάτωθι ντοκουμέντα:

Βεβαίωση από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Της Ελλάδος για τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ζακύνθου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σημειώσεις (σύντομο ιστορικό της Φιλαρμονικής Ζακύνθου) από το προσωπικό αρχείο του Στέλιου Τζερμπίνου (Δικηγόρος – Συγγραφέας – Ερευνητής).

Πηγές από το διαδίκτυο

Μουσική Ιστορία

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Musipedia

Ermisnews.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *