Το κόστος του εισιτηρίου θα είναι μεγαλύτερο του ακτοπλοϊκού και μικρότερο του αεροπορικού Προοπτική μεταφοράς εμπορευμάτων αλλά και αεροδιακομιδής ασθενών!
Με στόχο την λειτουργία του υδατοδρομίου στη Ζάκυνθο πριν από την νέα τουριστική σεζόν, η εταιρεία «Hellenic Seaplanes/ Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε», έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου.
Θυμίζουμε πως πρόκειται για την εταιρεία, της οποίας η προσφορά κρίθηκε ως η πιο συμφέρουσα από την Λιμενική Επιτροπή.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Hellenic Seaplanes/ Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε» Νίκος Χαραλάμπους, μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- για τον σχεδιασμό της εταιρείας και την προοπτική ανάπτυξης ενός δικτύου υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα, με υδροπλάνα που δε θα μεταφέρου
ν μόνο τουρίστες αλλά θα καλύπτουν και ανάγκες μετακομιδής ασθενών αλλά και διακίνησης εμπορευμάτων.
Αυτό που θέλησε μάλιστα να τονίζει στις δηλώσεις που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του –Ε- είναι πως τα υδροπλάνα δε θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με τις θαλάσσιες και αεροπορικές συγκοινωνίες, αλλά αντίθετα θα λειτουργήσουν «συμπληρωματικά» καλύπτοντας κατά κύριο λόγο προορισμ
«Το νέο νομικό πλαίσιο που υπάρχει από τον περασμένο Μάη, ξεκαθαρίζει την λειτουργία των υδατοδρομίων και τη δραστηριοποίηση των υδροπλάνων, λύνοντας τα χέρια των επενδυτών. Στη Ζάκυνθο, μετά από πρόταση που καταθέσαμε στο Λιμενικό Ταμείο, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη διαδικασία αδειοδότησης για υδατοδρόμιο και το ίδιο συνέβη και στο Βόλο αλλά και σε άλλους προορισμούς. Η διαδικασία της αδειοδότησης δε θα ξεπεράσει τους τρεις μήνες» ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους μιλώντας στον –Ε- συμπληρώνοντας πως η ανάπτυξη ενός υδατοδρομίου είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία που δεν απαιτεί μεγάλες κατασκευές ή κάποια ιδιαίτερη αδειοδότηση.ούς όπου δεν υπάρχουν αεροδρόμια ή ακτοπλοϊκά δρομολόγια ή αν υπάρχουν δε γίνονται σε τακτική βάση.
Προϋπόθεση για την αδειοδότηση ενός υδατοδρομίου, είναι να διαθέτει πλωτές εξέδρες και έναν χώρο για την έκδοση των εισιτηρίων.
Σύμφωνα με τ
«Η διαδικασία προσδιορίζεται πλήρως από τους κανονισμούς της ΥΠΑ και του Λιμεναρχείου και τη γνωρίζουμε πολύ καλά» δήλωσε ακόμη ο κ. Χαραλάμπους, τονίζοντας πως στόχος είναι να ανοίξει το υδατοδρόμιο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.ον κ. Χαραλάμπους, η εταιρεία αναλαμβάνει την κατασκευή του υδατοδρομίου και καλύπτει πλήρως το κόστος, εφόσον θα αναλάβει και την λειτουργία του. Περιγράφοντας τις διαδικασίες που περιλαμβάνει η λειτουργία ενός υδατοδρομίου, σημείωσε πως απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό για την ασφάλεια και τη διαχείριση του χώρου που η εταιρεία διαθέτει, αλλά και εξοπλισμό, όπως είναι ένα σκάφος ασφαλείας το οποίο πριν την αποθαλάσσωση και προθαλάσσωση είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση τυχόν εμποδίων από την πορεία του υδροπλάνου.
«Εμείς θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως το υδροπλάνο είναι ένα μέσο που δίνει επιλογές και ευκολίες. Ακόμη θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα μέσο μεταφοράς που αφορά λίγους!» ανέφερε στη συνέχεια.
Σε ότι αφορά τα δρομολόγια που θα αναπτυχθούν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της«Hellenic Seaplanes/ Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε έκανε γνωστό πως στόχος της εταιρείας είναι, σε πρώτη φάση, να αναπτυχθούν πάνω από 100 υδατοδρόμια σε όλη την χώρα.
«Στόχος μας είναι να καλύψουμε αρχικά προορισμούς που είτε δεν εξυπηρετούνται, είτε υπο- εξυπηρετούνται για παράδειγμα με ένα δρομολόγιο την ημέρα! Οι προορισμοί δεν αφορούν μόνο μητροπολιτικά κέντρα που θα συνδέονται με τα νησιά, αλλά και την σύνδεση των νησιών, ή των παραθαλάσσιων περιοχών μεταξύ τους. Για παράδειγμα θα υπάρχουν διαδρομές από τη Ζάκυνθο στη Ζαχάρω, στο Μεσολόγγι, στην Πάτρα, στο Αργοστόλι, στην Ιθάκη. Υπάρχουν προορισμοί που δεν εξυπηρετούνται με συγκεκριμένο μέσο. Το Ιόνιο είναι ένας χώρος που επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και αυτό βοηθά την ανάπτυξη νέων προορισμών» δήλωσε ο κ. Χαραλάμπους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, τα υδροπλάνα έχουν χωρητικότητα 19 και 12 ατόμων και το κόστος του εισιτηρίου είναι μικρό αν κάποιος το συγκρίνει με τη δαπάνη μετακίνησης σε κάποιο προορισμό ακόμη και μέσω οδικών αρτηριών.
«Το κόστος που προσδιορίζουμε θα είναι σίγουρα μικρότερο από το αεροπορικό, εφόσον υπάρχει αεροπορική σύνδεση και μεγαλύτερο από το ακτοπλοϊκό, εφόσον υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση. Γενικά, μπορούμε να ανεβάζουμε τις τιμές σε προορισμούς που είναι κοντά, ώστε να τις μειώνουμε σε προορισμούς που είναι πιο μακριά» δήλωσε.
Τέλος, ο κ. Χαραλάμπους τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συνεργασίας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας ενώ προοπτική συνεργασίας υπάρχει και με αεροπορικές εταιρείες που οργανώνουν πτήσεις τσάρτερ και βλέπουν τα υδροπλάνα ένα μέσο πιο εύκολης πρόσβασης στον τελικό προορισμό των πελατών τους. Ακόμη, συνεργασία έχει ξεκινήσει και με ασφαλιστικές εταιρείες για την αεροδιακομιδή ασθενών, αφού τα υδροπλάνα μπορούν να διαμορφωθούν ως ασθενοφόρα ενώ υπάρχει προοπτική μεταφοράς εμπορευμάτων, ειδικά αν είναι ευπαθή.