Ζάκυνθος

Στο Υπουργείο το κλειδί της λύσης για τα απορρίμματα!

Σε σύσκεψη που θα συγκληθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αναμένεται να δοθεί η οριστική λύση για το καυτό πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στη Ζάκυνθο, καθώς τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η Ε.Ε πριν προχωρήσει στην επιβολή προστίμων φαίνεται να στενεύουν επικίνδυνα.

 

Τα παραπάνω ανακοίνωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο οποίος, μια βδομάδα μετά την επίσκεψη του στην Ζάκυνθο, υπογράμμισε πως το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών θα πρέπει να λήξει άμεσα. Ο ίδιος ανέφερε πως για το θέμα δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις ενώ δήλωσε πως στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί τόσο η πρόταση για το Λίβα, όσο και η πρόταση για το Σκοπό, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτή τη φάση να υπάρξει αλλαγή των ορίων του ΕΘΠΖ και της προστατευόμενης περιοχής NATURA.  

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να έρθω στη Ζάκυνθο και να δω τον υπάρχοντα ΧΥΤΑ στο Σκοπό αλλά και την εναλλακτική πρόταση που υπάρχει στην περιοχή Λίβα. Πήραμε φωτογραφίες, ακούσαμε όλες τις απόψεις και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης και εκπρόσωποι του Βουλευτή. Έχουμε την εικόνα για το τι πιστεύει η κοινωνία και οι πολίτες και μένει αυτή την εβδομάδα να γίνει μια σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για να πάρουμε κάποια απόφαση, ώστε η υπόθεση να προχωρήσει. Αυτό που θέλω να ξέρουν όλοι οι Ζακυνθινοί, είναι πως πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Δεν χωρά άλλη αναβολή, ούτε μπορούμε να πετάμε την μπάλα συνεχώς στην εξέδρα! Δυστυχώς αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχουν λυθεί σε τοπικό επίπεδο. Από την στιγμή όμως που το θέμα σέρνεται εδώ και έξι χρόνια, η Πολιτεία και η Κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθούν, γιατί έχουν μια ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό» σημείωσε ο κ. Αγγελάκας, που συμπλήρωσε στη συνέχεια:

«Εάν δεν τοποθετηθούμε για το θέμα, από τις αρχές Οκτωβρίου θα παραπεμφθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είναι σχεδόν βέβαιο και όχι απλά πιθανό, πως θα μας υποβληθεί ένα βαρύ πρόστιμο, ακριβώς επειδή δεν χωροθετήσαμε. Το πρόστιμο αυτό θα είναι βαρύ, αφού θα αγγίζει τις 30.000 Ευρώ την ημέρα και τα δέκα εκατομμύρια το χρόνο! Πιστεύω πως κανείς Έλληνας πολίτης δε θα δεχτεί να πληρώνει αυτό το πρόστιμο, επειδή υπάρχει μια αναβλητικότητα και μια αβελτηρία των υπευθύνων! Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα και θα δούμε το θέμα με πολύ μεγάλη προσοχή, έχοντας υπόψη μας τα επιχειρήματα όλων των πλευρών».

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης τόνισε ακόμη  πως υπό εξέταση είναι όλες οι πιθανές λύσεις και πως δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση.

«Η μια λύση είναι στο Λίβα και παρεμπιπτόντως θα πρέπει να συζητήσουμε και την τεχνική, αφού είναι εντελώς διαφορετικό να κάνεις ένα ΧΥΤΑ από το να κάνεις ένα ΧΥΤΥ, όπου θα έχει προηγηθεί μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων που καταλήγει στο ¼ ή 1/5 του αρχικού όγκου των απορριμμάτων. Επομένως, αν πάμε σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση, από τον όγκο των 25.000 τόνων που παράγει η Ζάκυνθος το χρόνο, περιορίζεται σε 4.000 τόνους και η αναγκαία έκταση για τη δημιουργία ΧΥΤΥ περιορίζεται. Η δεύτερη λύση που προτάθηκε από ορισμένους ως βιώσιμη, είναι στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ στο Σκοπό όπου θα διανοιχτούν νέα κύτταρα. Αυτό όμως σημαίνει πως θα πρέπει να μετακινηθούν τα όρια του ΕΘΠΖ και της περιοχής NATURA, κάτι που με βάση τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει είναι αρκετά δύσκολο. Ιδιαίτερα την στιγμή που έχουν σηκώσει τόσο ψηλά το θέμα οι διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και έχουν ασχοληθεί ξένα τηλεοπτικά Μ.Μ.Ε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε στους Ζακυνθινούς τι μπορεί να γίνει και τι είναι πολύ δύσκολο να γίνει! Βεβαίως όμως όλες οι εναλλακτικές θα συζητηθούν στο ΥΠΕΚΑ και έχουμε υπόψη μας όλες τις προτάσεις και τα επιχειρήματα. Θέλω να τονίσω πως προσερχόμαστε σε αυτή την συζήτηση με πάρα πολύ καλή πίστη. Το λέω αυτό γιατί προσερχόμενος στο νησί σας άκουσα τις απίστευτες δαιμονολογίες περί συμφερόντων, περί ειλλημένων αποφάσεων. Αυτά δεν υπάρχουν αλλά πρέπει κάτι να κάνουμε! Το πρόβλημα των σκουπιδιών σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας, θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε τοπικά. Δεν μπορούμε να το πετάμε στην αυλή του διπλανού! Σε άλλες χώρες τα σκουπίδια αποτελούν πηγή εσόδων, για το καλό του κοινωνικού συνόλου και μειώνουν τα δημοτικά τέλη! Γιατί να μην συζητάμε σε αυτή την κατεύθυνση;» δήλωσε ακόμη στο ραδιόφωνο του –Ε-.

Για το ενδεχόμενο τέλος να υπάρξει και τρίτη εναλλακτική πρόταση, η οποία θα προβλέπει μια νέα χωροθέτηση σε άλλη περιοχή του νησιού στη βάση μιας καινούργιας μελέτης, ο κ. Αγγελάκας ανέφερε:

«Αυτή η λύση θα μπορούσε να υπάρξει αν γυρίζαμε το ρολόι τρία χρόνια πίσω! Σήμερα ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ έχει διάρκεια ζωής μέχρι τις 31/12/15, με την τρομακτική όμως πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου για να πούμε που θα χωροθετήσουμε. Δεν σημαίνει πως αύριο το πρωί θα πρέπει να λειτουργεί ένα νέο έργο. Πρέπει όμως να τους πούμε που χωροθετήσαμε την νέα κατάσταση. Αντιλαμβάνομαι σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν αντιδράσεις. Δεν υπάρχει καμία λύση με 100% πλεονεκτήματα και καθόλου μειονεκτήματα. Το θέμα είναι να βρούμε τη βέλτιστη λύση που θα λύνει το πρόβλημα και δε θα χρεώσει την πατρίδα μας με πρόστιμα. Σε αυτό φαντάζομαι πως κανένας Ζακυνθινός ή Ζακυνθινιά δε θα αντιδράσει» 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *