Το φλέγον ζήτημα του δανείου του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ συζητήθηκε στην συνάντηση που είχαν στελέχη του Συνεταιρισμού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη την περασμένη Τετάρτη και αυτό που τέθηκε στην νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι η ανάγκη «κουρέματος» του δανείου, ακόμη και αν χρειαστεί ειδική πρόταση προς τους εκκαθαριστές υπό την αιγίδα του Υπουργείου που να αφορά συγκεκριμένα τον συνεταιρισμό του νησιού μας.
«Μετά την συνάντηση έχω την εντύπωση πως δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία με τους εκκαθαριστές, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τη δική μας άποψη: ότι δηλαδή δεν μπορεί να δουλεύει ένα παλιό χρέος με επιτόκιο πάνω από 10% για μια 5ετία. Δε θα σταματήσουμε να λέμε πως παραδώσαμε μια οφειλή της τάξης των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα εμφανίζεται ένα λογιστικό υπόλοιπο που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια τέτοια λογική σε μια περίοδο όπου η Χώρα δανείζεται με 1% και χαρίζονται δάνεια σε ΠΑΕ και κόμματα» ανέφερε ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδης, σημειώνοντας πως η συνάντηση έγινε με την μεσολάβηση του Βουλευτή.
«Βρήκαμε ευήκοα ώτα από την πλευρά του Υπουργού και συμφωνήσαμε να γίνει μια νέα συνάντηση στο Υπουργείο όταν θα έχουμε στα χέρια μας την μελέτη για τη βιωσιμότητα της Ένωσης αλλά και για τα δάνεια» ανέφερε ακόμη ο κ. Βισβάρδης συμπληρώνοντας πως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει οργανωθεί ειδικό νομικό τμήμα για εξετάζει ειδικά τα ζητήματα των κόκκινων δανείων και τη διεύρυνση της ρύθμισης και για τους Συνεταιρισμούς.
Ο κ. Βισβάρδης σημείωσε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει συγκεκριμένη πρόταση προς τους εκκαθαριστές «υπό την αιγίδα του Υπουργείου» λαμβάνοντας υπόψη πως ο Συνεταιρισμός της Ζακύνθου έχει ακίνητη περιουσία που δε θέλει να την βάλει σε επισφάλεια. Αυτό γιατί οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων αφορούν αγρότες χωρίς περιουσιακά στοιχεία.
Αναφερόμενος τέλος στις εξαγγελίες που έγιναν πρόσφατα από τον κ. Κοντονή για την ελάφρυνση των αγροτών, ο κ. Βισβάρδης σημείωσε πως δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία να μην υπάρξουν κατασχέσεις στην 1η φάση των πληρωμών των επιδοτήσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες..
«Δυστυχώς οι κρατήσεις έχουν γίνει σε αυτή την πρώτη φάση των πληρωμών και δεν υπήρξε ειδική ρύθμιση για να τονωθεί η ρευστότητα. Ειδικά φέτος τα προβλήματα για τους αγρότες έχουν αυξηθεί από το γεγονός ότι έχει χαθεί η ίδια η παραγωγή, κυρίως με τα σταφύλια και τη σταφίδα αλλά και με τις ελιές. Ελπίζουμε στην επόμενη καταβολή που αναμένεται να γίνει πριν τα Χριστούγεννα να μην υπάρξει και πάλι κατάσχεση των λογαριασμών, όχι μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο αλλά και προς τις Τράπεζες. Αυτή τη δύσκολη χρονιά οι παραγωγοί χρειάζονται στήριξη» τόνισε ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού, συμπληρώνοντας πως υπολείπεται η πληρωμή για το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, για την «πράσινη» επιδότηση αλλά και τη συνδεδεμένη επιδότηση για τους σταφιδοπαραγωγούς, αφού πρώτα καθοριστεί η ποσότητα του προϊόντος που πρέπει να παραδοθεί, μετά την εκτίμηση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ