Στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων σε δείγματα του υλικού που αντλήθηκε από το βυθό των Αλυκών και εστάλη για έλεγχο στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου East Anglia αναφέρθηκε ο Καθηγητής Βιομηχανικών Ορυκτών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλης Σταματάκης, μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του –Ε-.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των υποθαλάσσιων ερευνών στην περιοχή, που ξεκίνησαν με την εκτίμηση πως στο βυθό των Αλυκών υπάρχουν στοιχεία ενός σημαντικότατου αρχαιολογικού ευρήματος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε μιλώντας στον –Ε- πως οι ενδελεχείς έρευνες που έγιναν στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου East Anglia επιβεβαίωσαν πως οι σχηματισμοί δημιουργήθηκαν από την εκπομπή αερίων αλλά και υγρών από το υπέδαφος.
Ο ίδιος επανέλαβε πως το φαινόμενο είναι σπάνιο και εντυπωσιακό και επανέλαβε την πρόταση για αξιοποίηση της περιοχής για προσέλκυση ερευνητών αλλά και άλλων επισκεπτών.
«Η εξέταση των δειγμάτων έγινε από συναδέλφους στο Τμήμα Γεωχημείας του East Anglia που ασχολούνται με ισότοπα. Τα ευρήματα δεν ήταν κάτι εύκολο ούτε για τους αρχαιολόγους αλλά ούτε και για εμάς! Οι φωτογραφίες θύμιζαν κίονες και για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα δεν ήταν ανθρωπογενή έπρεπε να περάσουμε από αρκετά στάδια» σχολίασε αρχικά ο κ. Σταματάκης συμπληρώνοντας πως η αρχική έρευνα έδειξε την ύπαρξη υλικών που δεν είναι συνηθισμένα για το νησί μας.
«Στα ευρήματα διαπιστώθηκαν εκτός από στοιχεία ασβεστίτη και σίδηρος. Αυτό σημαίνει πως κάποια ρευστά έρχονταν από το υπέδαφος, που ήταν πλούσιο σε σίδηρο. Ο σίδηρος, μαζί με το μαγνήσιο και το ασβέστιο δημιούργησαν ένα φυσικό…τσιμέντο» σημείωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρομοιάζοντας εκπομπές υγρών υλικών από το υπέδαφος με κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται και στην περιοχή του Κερίου, με τις πηγές πετρελαίου!
«Μιλάμε για δραστηριότητα που υπήρχε πριν εκατομμύρια χρόνια, αφού πλέον έχει σταματήσει. Δεν υπάρχει καμία όμως αναφορά ιστορική, σε αντίθεση με τις πηγές του Ηροδότου. Το φαινόμενο είναι μοναδικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στην Λακωνία, αλλά στην ξηρά και μέσα σε χώματα. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, όπως συμβαίνει στη Ζάκυνθο» τόνισε ο Καθηγητής, συμπληρώνοντας πως τα ευρήματα, όταν εξετάστηκαν στα εργαστήρια, φάνηκε ότι αποτελούν τέλειους σχηματισμούς.
«Θα υπάρξει κάποια επιστημονική μελέτη στο εγγύς μέλλον. Προς το παρόν θέλαμε να δούμε τι συμβαίνει για να διαλυθεί κάθε αμφιβολία» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας πως τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν.
Να σημειωθεί πάντως πως για την έρευνα που ξεκίνησε στην υποθαλάσσια περιοχή των Αλυκών εκφράστηκαν και έντονες επιφυλάξεις, όπως αυτές που διατυπώθηκαν από τον κάτοικο της περιοχής και δύτη κ. Σπ. Βούτο. Ο κ. Βούτος, οι υποθαλάσσιες φωτογραφίες του οποίου ξεκίνησαν το ενδιαφέρον για την περιοχή, διατύπωσε μια σειρά από ενστάσεις για το βάθος και την προσοχή που δόθηκε στις έρευνες αλλά και για την αρχική ανακοίνωση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων που έκανε λόγο για την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων.