Ζάκυνθος

Στο Ευρωκοινοβούλιο πηγαίνει το θέμα του ΧΥΤΑ στο Σκοπό

Ερώτηση στην Ευρωβουλή για το ΧΥΤΑ του Σκοπού κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, στην οποία θέτει επίσης το ζήτημα της παραπομπής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και τη νέα χωροθέτηση στο Λίβα. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ο ΧΥΤΑ αυτή τη στιγμή στην ουσία λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας και τίθεται θέμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ερώτηση αναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες εξαιτίας των εντόνων βροχοπτώσεων που προκάλεσε κατολίσθηση στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου, όγκοι απορριμμάτων ισοπέδωσαν ένα οίκημα που στέγαζε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την διαχείριση των αναθυμιάσεων των απορριμμάτων.

Παράλληλα, τα υγρά απόβλητα του χώρου ταφής των απορριμμάτων κατέληξαν στον βιότοπο της χελώνας καρέτα- καρέτα στον κόλπο του Λαγανά. Για τον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε (IP/12/1023) ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο καθώς «Η χωματερή στη Ζάκυνθο λειτουργεί κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας περί αποβλήτων και συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και ιδίως, για τον φωλεασμό των χελωνών».

Ταυτόχρονα, πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Ζάκυνθο εξέφραζαν από καιρό την ανησυχία τους για τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ, και έχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για την επιλογή των Αρχών να κατασκευάσουν καινούργιο ΧΥΤΑ, στη θέση Λίβας, εντός περιοχής προστασίας άγριας ζωής, χωρίς και πάλι να γίνεται κανένας σχεδιασμός για πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων και ανακύκλωση στην πηγή όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση στο Δικαστήριο;

Τι μέσα διαθέτει η Επιτροπή για να επιβάλλει την κοινοτική νομοθεσία και ως εκ τούτου την προώθηση της πρόληψης και την ανακύκλωση στην πηγή των απορριμμάτων που είναι ιεραρχικά οι βέλτιστες πρακτικές;

Τι θα πράξει ώστε, σε κάθε περίπτωση, και πριν τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ να εφαρμόζονται οι αρχές της πρόληψης και της ανακύκλωσης στην πηγή;»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *