Στα ενεργειακά θέματα εστιάζεται το ενδιαφέρον της επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιβάν Λαβρόφ στην Αθήνα το τελευταίο 24ωρο. Η ιστοσελίδα newmoney.gr έγραψε χθες την ατζέντα με τα θέματα που έθεσε ο Ρώσος επίσημος στον Έλληνα ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και η οποία περιλαμβάνει: έρευνες για πετρέλαια σε Ιόνιο – Νότια Κρήτη. εξελίξεις στο μέτωπο των αγωγών. πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια με τη ΔΕΠΑ να βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο αλλά προφανώς για το 2014 και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, 4. η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε να εμβαθύνει στην έρευνα κατά της Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (όχι την Ελλάδα).
Το τελευταίο τέθηκε ως ζήτημα στην Αθήνα από τη Μόσχα αφού σε δύο μήνες η Ελλάδα θα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. και θα «πέσει επάνω» στο πιο κρίσιμο σημείο της έρευνας, ως προεδρεύουσα χώρα! Εννοείται πώς οι συζητήσεις για τα θέματα αυτά σπανίως δημοσιοποιούνται ή ανακοινώνονται δημόσια, αλλά τα αποτελέσματά τους φαίνονται αργότερα. Η κοινοτική έρευνα για τη Gazprom Μπορεί η ενδελεχής έρευνα να γίνεται από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (την γνωστή και ως DG-Nτε Ζέ, όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά) αλλά η εκάστοτε Προεδρεύουσα χώρα ασκεί σημαντική επιρροή στις διαδικασίες. Η ρωσική πλευρά εγκαλεί τις Βρυξέλλες για «υπερβολικά σκληρή στάση κατά της Gazprom» και υπογραμμίζει με νόημα ότι επικεφαλής της έρευνας έχει τοποθετηθεί μια Λιθουανή υπάλληλος της Κομισιόν, τη στιγμή που η ενεργειακή αντιπαράθεση Ρωσίας-Λιθουανίας έχει φθάσει στο κατακόρυφο.
Είναι φανερό ότι ο κ. Λαβρόφ προσβλέπει στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Αθήνας-Μόσχας με απώτερο σκοπό την αποφυγή κυρώσεων κατά του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού. Να υπενθυμίσουμε ότι το σκληρό συνάλλαγμα που φέρνουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στη Μόσχα, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της ρωσικής οικονομίας, γι αυτό και το τεράστιο ενδιαφέρον που μεταφέρει ο κ. Λαβρόφ στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι έρευνες για πετρέλαιο, το γεωστρατηγικό παιχνίδι και ο άξονας με Κύπρο-Ισραήλ Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται επίσης να λάβουν μέρος στις έρευνες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αφού ήδη έχουν «ρίξει δίχτυα» και στην Κύπρο, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον του κ. Λαβρόφ για τα γεωστρατηγικά ενεργειακά τεκταινόμενα της ΝΑ Μεσογείου με την συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.
Άλλωστε δεν έχει ξεφύγει από την προσοχή του κ. Λαβρόφ, ότι σε λίγες ημέρες θα γίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα το παγκόσμιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG). Η ρωσική πλευρά θέλει πάση θυσία να δημιουργήσει αντίπαλο δέος στον αγωγό TAP (Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία) και την ελληνοβουλγαρική διακλάδωση του αγωγού IGB ενώ η Μόσχα βλέπει με σκεπτικισμό την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζερική Socar. Για το λόγο αυτό ο κ. Λαβρόφ επαναφέρει την πρόταση για τη νότια διακλάδωση του αγωγού South Stream με πιθανή διέλευση Βουλγαρία-Ελλάδα-Ιταλία, ένα σχέδιο πάντως που είχε εγκαταλειφθεί από το 2010.