Σχετικά με τα πρόσφατα περιστατικά νεκρών ψαριών στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου καθώς της και στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, αποφαίνεται η παρουσία του ιού Nodavirus σε άτομα ψαριών της οικογένειας των ροφοειδών (Serranidae) (ροφοί, στήρες, σφυρίδες) αλλά και σε λαβράκια (Dicentrarchus labrax), τα οποία ψάρια παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στον ιό αυτό. Ο συγκεκριμένος ιός έχει εντοπισθεί σε 22 είδη άγριων ή καλλιεργούμενων ψαριών και απαντά στο θαλάσσιο περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επαληθεύθηκε η παρουσία του για πρώτη φορά στα Ελληνικά ύδατα το 1995.
Ο ιός Nodavirus προσβάλει της νευρικούς ιστούς και τα μάτια των ψαριών προκαλώντας εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, ασθένεια η οποία είναι γενικότερα γνωστή και ως ‘ιογενής νευρική νέκρωση’ (VNN – Viral Nervous Necrosis). Τα κυριότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα προσβεβλημένα ψάρια περιλαμβάνουν ανωμαλίες στην κολύμβηση (κυκλική ή σπειροειδής κολύμβηση), ληθαργική συμπεριφορά στον πυθμένα ή στην επιφάνεια, υπερκινητικότητα όταν ενοχληθούν και τύφλωση. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται από ψάρι σε ψάρι (από ένα είδος στο άλλο ή από άτομο σε άλλο του ίδιου είδους), από το πλαγκτόν και από τα ψάρια- γεννήτορες της απογόνους της. Η ασθένεια αυτή εκδηλώνεται στα ψάρια στα μέσα του φθινοπώρου, ενώ το φαινόμενο σταδιακά εκλείπει με την πτώση της θερμοκρασίας της θάλασσα.
Όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η νόσος αυτή δεν μεταδίδεται από τα ψάρια στον άνθρωπο. Για την επαλήθευση και την παρακολούθηση του φαινόμενου αυτού, δείγματα ψαριών που συλλέχθηκαν από την περιοχή της Ζακύνθου έχουν ήδη σταλεί για ανάλυση στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, με ταυτόχρονη συνεργασία με εξειδικευμένα Εργαστήρια σε Πανεπιστημιακές μονάδες.