Ζάκυνθος

Στο Δήμο η αρμοδιότητα για τις παραλίες του ΕΘΠZ

 

Το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής εξασφάλισε ο Δήμος Ζακυνθίων προκειμένου να προχωρήσει στη δημοπρασία αλλά και την απευθείας παραχώρηση των παραλιών του ΕΘΠΖ σε ιδιώτες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε αυτές με ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.α.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, ως γνωστόν, παρέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα σε εκκρεμότητα καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια λειτουργίας του ΕΘΠΖ προέκυψε ζήτημα για το κατά πόσο έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των παραλιών αυτών ο Φορέας Διαχείρισης ή ο Δήμος Ζακύνθου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα σε ότι αφορά την λειτουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, που μέχρι και πέρυσι αναλάμβανε τη διαδικασία παραχώρησης ή απευθείας ανάθεσης των παραλιών που βρίσκονταν εντός των ορίων αρμοδιότητάς του. Για τις συγκεκριμένες παραλίες το διοικητικό συμβούλιο του ΕΘΠΖ ήταν εκείνο που καθόριζε τις τιμές έναρξης των δημοπρασιών και όριζε την επιτροπή που θα αναλάμβανε αυτή τη διαδικασία.

Επιπλέον, τα έσοδα από τις εκμισθώσεις των παραλιών κάλυπταν ένα μέρος των λειτουργικών δαπανών του Φορέα Διαχείρισης που δεν καλύπτεται από το ΕΠΕΡΑΑ, όπως είναι για παράδειγμα το κόστος της πρόσληψης ναυαγοσωστών για τις παραλίες του Πάρκου.

Σύμφωνα πάντως με όσα ανακοινώθηκαν από την Κτηματική Υπηρεσία, από σήμερα Δευτέρα καλούνται να υποβάλουν αίτηση παραχώρησης στο Δήμο Ζακυνθίων οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, καθώς έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Η Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Αγγελική Ζουρμπάνου, ανακοίνωσε μιλώντας στον Ε-, πως πλέον ο Δήμος Ζακύνθου εξασφάλισε την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προχωρήσει σε δημοπρασίες αλλά και απευθείας παραχωρήσεις παραλιών.

«Η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΚΑ εξασφαλίστηκε και πλέον προετοιμάζεται από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου η ανακοίνωση στις εφημερίδες. Επειδή ο χρόνος πιέζει από σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο και να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την απευθείας παραχώρηση. Στις απευθείας παραχωρήσεις δε θα υπάρχουν προθεσμίες αν και πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να τους ενημερώσουμε και προσωπικά, μια που είναι συγκεκριμένα ξενοδοχεία και λίγα σε αριθμό» δήλωσε η κ. Ζουρμπάνου, συμπληρώνοντας πως η προκήρυξη της δημοπρασίας αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

«Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπρασία και το ίδιο ισχύει και για τα θαλάσσια σπορ για τις άδειες των οποίων εξασφαλίστηκε παράταση μια εβδομάδας μετά από αίτηση του Λιμεναρχείου» ανέφερε ακόμη.

Η Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας επανέλαβε πως υπάρχει ανοχή από την Υπηρεσία σε ότι αφορά τους ελέγχους για τις παραλίες του ΕΘΠΖ, καθώς δεν είχαν ευθύνη οι επαγγελματίες για το γεγονός ότι δεν διέθεταν μισθωτήρια.

«Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες παραλίες υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, αφού πολλοί δεν έχουν προσέλθει να υπογράψουν και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Ακόμη και οικονομικοί να είναι οι λόγοι, ο πολίτης μπορεί να έρθει στην Υπηρεσία και να το διευθετήσει» σχολίασε η κ. Ζουρμπάνου, συμπληρώνοντας πως οι καταγγελίες για παράνομες καταλήψεις είναι αρκετές.

Η Κτηματική Υπηρεσία έχει ήδη υποβάλλει έγγραφο προς το Δήμο Ζακυνθίων σχετικά με τον έλεγχο των παραλιών που είναι και δική του αρμοδιότητα, καθώς το προσωπικό της Κτηματικής δεν επαρκεί και χρειάζεται και η συνδρομή τοπογράφου από το Δήμο για να ξεκινήσουν οι αυτοψίες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *